Pierderile economice in cazul unor inundatii catastrofale: 4% din PIB-ul Romaniei ar fi maturat de ape
Inundatii. Foto: Mediafax
Pierderile economice pe care le-ar inregistra Romania in urma producerii unor inundatii similare celor din Bosnia sii Serbia ar atinge 6,13 miliarde de euro, respectiv 4% din Produsul Intern Brut, a declarat directorul general al PAID Romania, Nicoleta Radu-Neacsiu, scrie Mediafax.
"Astfel de evenimente au loc o data la 120 de ani. In Bosnia, inundatiile catastrofale din luna mai a acestui an au provocat pierderi economice de 1,3 miliarde de euro, respectiv 9,1% din PIB tarii. In Serbia, inundatiile au adus pierderi economice de doua miliarde de euro, respectiv 5,72% din PIB tarii. In Romania, potrivit calculelor Willis Re, producerea unor inundatii similare celor din Bosnia si Serbia ar genera pierderi economice de 6,13 miliarde de euro, adica 4% din PIB", a afirmat Radu-Neacsiu.
Potrivit datelor prezentate de reprezentantul PAID Romania, inundatiile din Bosnia au afectat sau distrus peste 100.000 de cladiri rezidentiale. In Serbia au fost afectate 4.000 de drumuri si mai mult de 2.500 de locuinte.
"Guvernele Bosniei sii Serbiei trebuie sa acopere aceste pierderi, care erau neasigurate, pentru ca gradul de penetrarea al politelor care acopera astfel de evenimente se situa la 1,5%. In acest context, redresarea economica a celor doua state, aflate inca in recesiune, este incetinita", a spus directorul general al PAID Romania.
In cazul unui cutremur major, dauna maxima posibila aferenta portofoliului PAID Romania pe care ar trebui s-o plateasca asiguratorul s-ar ridica la 442,69 milioane de euro, iar pentru inundatii la 92,2 milioane de euro.
"Aceste cifre au fost calculate de societate pentru finele lunii august, conform Ordinului CSA 12/2012. Reasigurarea PAID Romania acopera dauna maxima posibila", a mai spus Radu-Neacsiu.
PAID a fost infiintata in septembrie 2009. Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama sii Gothaer Romania, fiecare cu 15%. Generali Romania are o participatie de 11%, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Grawe Romania sii UNIQA Romania detin cate 5,5% din actiuni.
La finele lunii august a acestui an, PAID avea 1,57 milioane de polite in portofoliu, reprezentand 18,7% din fondul locativ national, care numara aproximativ 8,4 milioane de locuinte.
In 2013, primele subscrise pentru asigurarile obligatorii de locuinte au crescut cu 149%, la 60,25 milioane de lei, de la 24,2 milioane de lei, conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Societatea a platit despagubiri de 473.400 de lei in 2013, cea mai mare dauna achitata fiind de peste 60.000 de lei (circa 14.000 euro), pentru o locuinta avariata din judetul Prahova, ca urmare a alunecarilor de teren.
Potrivit legii, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia PAD, care ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecarilor de teren sii inundatiilor) in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, in functie de structura constructiva a locuintei asigurate. Valoarea primei este de 10, respectiv 20 de euro, in functie de suma asigurata.
Proprietarii care nu isii asigura locuintele risca o amenda de pana la 500 de lei din partea autoritatilor locale. De asemenea, proprietarii neasigurati sii afectati de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundatie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.
Mai multe despre:
#inundatii#catastrofa naturala
Pe acelasi subiect: