Piaţa imobiliară din România a atins recordul ultimilor cinci ani. Volumul tranzacţiilor a depăşit pragul de 1 miliard euro în 2019
Cladire de birouri
Volumul investiţiilor imobiliare din România în anul 2019 a depăşit pragul de un miliard de euro, la 1,06 miliarde de euro, în creştere cu 7% faţă de nivelul înregistrat în 2018, potrivit companiei de consultanţă imobiliară CBRE România.
Volumul atins în 2019 marchează totodată un record al ultimilor cinci ani din punct de vedere al tranzacţiilor de investiţii pe piaţa imobiliară românească.
2019 a fost anul oraşelor regionale pentru tranzacţiile cu clădiri de birouri, Cluj-Napoca atrăgând investiţii de aproape 200 milioane de euro, respectiv 20% din totalul volumului tranzacţionat la nivelul ţării. Bucureştiul a rămas lider, cu 64% din totalul tranzacţiilor.
”Clădirile de birouri au fost principalele produse tranzacţionate, reprezentând aproape 75% din totalul tranzacţiilor la nivel naţional. Apetitul pentru clădirile de birouri din Capitală rămâne în continuare ridicat şi sunt multiple oportunităţi, atât în zonele consacrate, precum CBD (Central Business District) şi nordul Bucureştiului, precum şi în zonele dinamice, aflate în continuare în plin proces de dezvoltare, precum vestul oraşului”, a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.
Compania a consiliat în 2019 vânzarea unui pachet de trei clădiri de birouri din Cluj-Napoca, deţinut de grupul de firme Hexagon. Din punct de vedere al profilului cumpărătorilor, investitorii israelienii ocupă primul loc prin tranzacţia record de la finalul anului 2019, cu 36% din volumul tranzacţionat, urmaţi de investitorii români (26%) şi de fondurile sud-africane cu 17%.
”România este o destinaţie tot mai interesantă pentru noi investitori şi cel mai probabil 2020 va aduce, similar cu 2019, noi nume pe piaţa locală. Sunt mai multe companii care vor să îşi extindă portofoliul în România, urmărind în special achiziţia de clădiri de birouri şi spaţii industriale. Ne aşteptăm în continuare la o compresie a yieldurilor, atât pentru birouri (7% în prezent), cât şi pentru sectorul industrial (7,75%)”, a adăugat Gijs Klomp.
Pe acelasi subiect: