2019, an record pe piaţa imobiliară: cele mai multe locuințe noi din ultimul deceniu. Ce reduceri și cadouri oferă dezvoltatorii pentru a convinge clienții
2019 aduce un record pe piaţa imobiliară. Până la finalul anului vor fi terminate cele mai multe locuinţe noi din ultimul deceniu: peste 60.000, potrivit estimărilor.
Cum cererea nu a crescut, preţurile au rămas pentru moment la acelaşi nivel. Mai multe oferte găsiţi în acest sfârşit de săptămână şi la un târg imobiliar, organizat în Capitală, unde sunt puse la vânzare peste 30.000 de locuinţe şi case de vacanţă.
Reduceri de preţuri şi cadouri fac în special dezvoltatorii care construiesc în afara Bucureştiului.
Alexandru Hagea, dezvoltator imobiliar: „Un giftcard în valoare de 2.500 de euro, 12.000 de lei, sau alternativ clientul la rezervare, în acest weekend poate să aleagă şi un card de 12.000 de lei de la un furnizor de electrocasnice.”
Oferte sunt şi pentru cei care caută locuinţe de vacanţă la munte, la mare, în Bulgaria, Spania sau chiar în Statele Unite. Niște case din fibră de sticlă, un material din care sunt construite şi iahturile, li se adresează celor care adoră mobilitatea.
Ioana Armean, expozant: „Preţurile unui modul, în funcţie de specificaţiile clientului sunt între 10.000 şi 20.000 de euro. Dacă mergeţi la ski iarna, e la munte căsuţa. Dacă doriţi vara la plajă, e la mare. Transportul se face foarte uşor cu un camion care suportă o încărcătură de două tone maximum.”
Fie că vorbim de o locuinţe sau de o casă de vacanţă, oamenii nu se avântă.
Cristina Bercea, organizator: „Sunt mult mai pregătiţi, mai informaţi şi alocă mai mult timp procesului de selecţie a locuinţei. Se caută calitate, contează mult mai mult unde este amplasat imobilul. Locuinţa în momentul de faţă se vinde puţin mai greu, în sensul că există ofertă.”
Până la finalul lui 2019 se estimează că vor fi livrate în total peste 60.000 de locuinţe noi în toată ţara, adică maximul ultimilor 10 ani, pentru că au mai fost atât de multe doar în 2008, în plină criză economică. De altfel, oferta a fost în creştere continuă în ultimii ani, vorbim despre un plus de aproximativ 10% pe an, potrivit INS.
Walid Moussa, președintele Federației Internaționale de Imobiliare: „În general, putem remarca că piaţa imobiliară încetineşte mai peste tot în lume. Lucrurile nu sunt în cele mai bune momente, dar este un ciclu. În unele ţări din vestul Europei preţurile sunt în scădere, imobiliarele sunt legate de economie. Aici în regiune sunteţi una dintre cele mai active tari, dar lucrurile, la fel, încetinesc.”
Potrivit Eurostat, în prima parte a acestui an preţurile au rămas aceleaşi în România, faţă de ultimul trimestru al anului trecut. Printre ţările care au înregistrat scăderi uşoare de preţ se numără Italia şi Marea Britanie.
Pe acelasi subiect: