Fabrici de bani. Peste 10 mall-uri vor rasari in Bucuresti, in urmatorii doi ani, pe vechile platforme industriale de pe vremea lui Ceausescu. Investitii de sute de milioane de euro
Noi mall-uri, cladiri de birouri si locuri de distractie vor rasari curand din ruinele fabricilor lasate in paragina in toata Capitala. Cu sute de milioane de euro, investitorii sunt gata sa transforme platformele industriale de pe vremea lui Ceausescu din focare de infectie, in atractii comerciale. In acest moment sunt anuntate peste 10 mall-uri care vor fi ridicate in urmatorii doi ani.
Cu o traditie de 145 de ani, fosta fabrica de bere Grivita este acum demolata bucata cu bucata. Vor ramane in picioare doar cateva cladiri considerate monument istoric, in rest aici vor fi construite cafenele, spatii comerciale, rezidentiale si zone verzi
Prima bere a iesit pe banda in 1869, iar in anii '20 marca era atat de cunoscuta incat industriasul care detinea Fabrica Grivita a ajuns sa furnizeze produsul chiar Curtii Regale a Romaniei. Din 2005 s-a pus lacatul pe toata zona, iar teritoriul a devenit unul al cainilor fara stapan, al hotilor de fier vechi si al celor fara locuinta. Proiectul dezvoltat acum cu 40 de milioane de euro de cativa investitori cuprinde un ansamblu imobiliar, dar si zone de distractie.
In locul fostei intreprinderi Electroaparataj va aparea anul acesta Mega Mall, potrivit fondului de investitii sud-african care il ridica. Investitia este estimata la peste 160 de milioane de euro.
Vizavi de Piata Obor, in halele Combinatului de Mase Plastice, o sa apara Veranda Shopping Center, a carui lansare este programata tot pentru anul acesta.
Si investitorii mai modesti sunt atrasi de fostele spatii industriale. Un tanar si-a deschis un club si o cafenea intr-o fosta fabrica de langa Parcul Carol.
Asociat Club Virgil Horvath: "Era o fabrica de ciorapi aici, dezafectata si doua trei ateliere de termopane. Am inceput intr-un spatiu mic, apoi ne-am tot extins. Am vrut sa pastram destul de mult din ce era si am vrut sa o aducem in actualitate."
Investitia in acest club a trecut de cateva sute de mii de euro, iar cladirea veche a fost readusa la viata.
In plus, designul industrial prinde tot mai mult la public, iar spatiile mari de aici sunt perfecte pentru sesiunile de catarare ale pasionatilor de sport.
Fosta Bursa de Marfuri Rahova era aproape de prabusire acum cativa ani. Dupa o investitie de 3 milioane de euro, acum se tin aici evenimente mondene, iar la etajele superioare sunt birouri de firme.
Vizavi, fabrica de bere Bragadiru este de ani buni in paragina, dar o aripa a fost transformata intr-un luxos salon de nunti.
An de an, 10% dintre fabricile vechi dispar, iar in locul lor apar zone de distractie sau de cumparaturi, in care bucurestenii isi pot cheltui banii.
Statisticile arata ca dintr-un salariu mediu de aproape 700 euro, cei care stau in Capitala lasa lunar o mie de lei in magazine si localuri.