Globalworth, infiintata in 2013 de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas pentru a reuni sub o singura umbrela proiectele imobiliare detinute in Romania, a finalizat anul trecut sapte tranzactii, care au crescut portofoliul companiei la 599,3 milioane de euro, fata de 117,8 milioane de euro, potrivit unui raport al investitorului.

Acestea au vizat in majoritate proiecte in care omul de afaceri detinea participatii si pe care le-a preluat integral (cladirile de birouri BOB, BOC, Tower Center International, complexul de locuinte Upground Towers), dar si terenul pentru complexul de birouri Globalworth Campus (Pipera) si un parc logistic din Timisoara. 

Compania urmeaza sa finalizeze in acest an preluarea a trei cladiri de birouri (Unicredit, Nusco Tower si prima cladire din complexul Green Court), care ii va urca valoarea portofoliului la 752 milioane de euro.

In plus, Globalworth are in dezvoltare patru proiecte imobiliare, astfel ca dupa finalizarea acestora, compania va avea un portofoliu care va depasi un miliard de euro.

Datoriile Globalworth erau estimate la sfarsitul anului trecut la 206 milioane de euro, reprezentand 34,4% din active. 

Compania a incheiat o intelegere in decembrie anul trecut pentru potentiale achizitii a circa 28.000 de metri patrati de teren, evaluat la 30,5 milioane de euro si a unei cladiri de birouri, cu o suprafata inchiriabila de 8.800 metri patrati, evaluata la 13,2 milioane de euro, ambele in Bucuresti. Compania este in proces de due-diligence pentru aceste proiecte. Terenurile apartin firmei Aserat si sunt amplasate pe strada Luterana, iar Globalworth le-a cumparat cu 7,3 milioane de euro. 

Compania are in dezvoltare in Bucuresti cladirea de birouri Bucharest One si prima faza a complexului Globalworth Campus, prima cu termen de livrare in trimestrul patru 2015, iar a doua in prima jumatate din 2016. Acestea vor avea in total 107.000 metri patrati inchiriabili. 

"Constructia pentru Bucharest One a ajuns la etajul 5 si avanseaza conform planului. Pentru Globalworth Campus, conceptul a fost finalizat si in prezent compania este in faza finala de alegere a constructorului general pentru cladirile A si B. Constructia va incepe in primul trimestru al acestui an. Globalworth a inceput recent si un proiect de 11.000 metri patrati de birouri pe un teren de 2.434 metri patrati de pe strada Gara Herastrau (zona Barbu Vacarescu / Dimitrie Pompeiu )", potrivit raportului. 

Valoarea proiectelor in constructie este de 121,2 milioane de euro, acestea urmand sa aiba la finalizare 244.000 de metri patrati de birouri si spatii industriale si o valoare (estimata in decembrie 2014) la 442,9 milioane de euro. 

In total, Globalworth detine 10 proiecte finalizate, a caror venituri din chiria contractuala sunt de 37,4 milioane de euro. 

Omul de afaceri este unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din Romania, unde este prezent de 15 ani.