Serban crede ca nu ai nevoie de un palat ca sa te simti bine la tine acasa. Asa ca a cumparat un apartament cu doua camere de numai 38 de mp in zona Rahova din Bucuresti.

Dezvoltatorul exact pe asta a mizat. Asa ca a vandut foarte bine garsoniere cu 23.000 de euro si apartamente cu 3 camere la 45.000 de euro.

Florin Stancu - consilier imobiliar: ''Acum 2-3 ani de zile se faceau apartamente cu doua camere cu suprafete de peste 70 de mp. Nu prea se vindeau si au fost recompartimentate in 3 camere si de atunci se proiecteaza apartamente cu suprafete mai mici''

Mai nou si casele se fac in miniatura. Costa 63.000 de euro cu teren cu tot.

Cei care au buget limitat insa visul lor este sa traiasca intr-o casuta pe pamant pot alege acest tip de vila. Are 100 de mp, parter, etaj si mansarda, trei camere, doua bai dar si o curte de 23 de mp.

Cine sunt clientii ? Tineri cu unul sau doi copii, care nu pot accesa credite mari dar s-au saturat sa stea la bloc.

Conform studiilor un sfert dintre romani se multumesc cu suprafete cuprinse intre 40 si 60 de mp.

Iar in proportie de 80% sunt dispusi sa plateasca intre 40.000 si 80.000 de euro pentru o locuinta.

Vlad Vlasceanu - director targ imobiliar: ''Vorbim de suprafete care se apropie de cea a unei garsoniere din Paris, unde intalnim o medie de 15-16 mp, apartamentele de doua camere din Barcelona, medii de 40 de mp construiti".

Tendinta este respectata in egala masura si de producatorii de mobila. Tot mai multe fabrici lucreaza dormitoare, livinguri si bai pentru case mici.

Un spatiu care imita un apartament cu doua camere de 35 de mp poate fi atat de bine amenajat incat nu-ti dai seama ca locul este mic si nu te face sa te simti sufocat in propria casa. Mobilierul este modular, multifunctional, iar rafturile sunt inalte, astfel incat sa poti optimiza fiecare cm patrat din casa ta.

Uriase nu mai sunt de mult nici suprafetele comune din ansamblurile rezidentiale. Ca sa taie din pret, dezvoltatorii au renuntat la parcarile generoase, la parcuri si locuri de joaca.