Inventivi nu doar in constructii, ci si la demolarea lor. Metoda japonezilor de pune la pamant zgarie-norii, fara zgomot sau praf
Cladire inalta din Tokio
In ultima suta de ani ne-am obisnuit sa vedem zgarie-norii cum se inalta tot mai mult. Astazi, insa, am intrat in era in care acestia se micsoreaza vazand cu ochii. O companie japoneza a inventat o metoda de demolare a cladirilor din spatiile aglomerate. Pentru a reduce pericolul cauzat de explozii, constructiile se reduc treptat, fiind “macinate” din interior, noteaza BBC.
Tokio este cea mai mare zona metropolitana din lume, gazduind 30 de milioane de locuitori. Orasul este un amalgam de cladiri din beton si sticla, aflate atat de aproape una de cealalta, incat aproape ca nu exista niciun pic de spatiu intre ele.
La nivelul solului, problema este si mai evidenta. Pe unele strazi, daca un om isi intinde bratele, poate atinge in acelasi timp cladirile de pe ambele parti ale drumului. Acest lucru ridica o serie de greutati, in special cand unele dintre constructii trebuie sa fie demolate.
Metoda clasica de daramare a unei cladiri implica explozibili, zgomot, mizerie si un mare factor de risc. Asa ca locuitorii din Tara Soarelui Rasare s-au gandit la o alternativa care sa reduca toate aceste neplaceri. Sistemul propus de ei presupune o surpare treptata a constructiilor turn.
Procesul este cu atat mai impresionat, daca este privit din interior. Cladirile se micsoreaza vazand cu ochii, fiecare etaj coborand putin cate putin, cu ajutorul unor cricuri gigant. Dar, din cauza ca operatiunea cere timp, de la nivelul strazii cei mai multi oameni nici nu observa vreo schimbare. Abia cand li se atrage atentia, trecatorii isi dau seama ca, de fapt, constructiile turn au devenit mai mici.
Compania care a dezvoltat sistemul spune ca aceasta este o metoda mai curata, mai sigura si mai ecologica. “In Japonia si in orasele mari, cum ar fi Hong Kong, Singapore sau alte metropole din Statele Unite sunt multe cladiri de peste 100 de metri care trebuie demolate. Folosind noul sistem, putem face acest lucru intr-o maniera mai curata si mai sigura”, spune Hideki Ichihara, de la Taisei Corporation, o firma cu renume in domeniul constructiilor.
Pe acelasi subiect: