MFP a aprobat alocarea rezervei nerepartizate de 500 milioane lei pentru acordarea de garantii in anul 2017 in favoarea finantatorilor participanti in program, care au inregistrat un grad ridicat de utilizare a plafoanelor alocate in raport cu solicitarile aprobate.

Plafonul ramas nealocat, de 500 milioane lei, a fost repartizat bancilor Piraeus Bank, OTP Bank, BCR, ING, Bancpost, Raiffeisen Bank, BRD, CEC Bank si Leumi Bank, luandu-se in considerare gradul de utilizare a plafoanelor alocate finantatorilor pana in data de 7 iunie 2017.

Pentru anul 2017, Guvernul a aprobat alocarea unui plafon total al garantiilor pentru creditele destinate achizitiei/constructiei de locuinte in cadrul programului in suma totala de 2,5 miliarde lei.

Din plafonul total al garantiilor pentru anul 2017 in valoare de 2,5 miliarde lei, in data 09.03.2017 suma de 2 miliarde lei a fost pusa la dispozitia finantatorilor participanti in Program, diferenta de plafon de 500 milioane lei urmand sa fie alocata ulterior in functie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate”, se arata in comunicat.

FNGCIMM este autorizat sa evalueze cel putin trimestrial modul de utilizare de catre banci a plafoanelor alocate si sa efectueze realocari intre finantatori in functie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate, cu acordul prealabil al Ministerului Finantelor.

Programul ”Prima Casa” 2017 are alocat, conform strategiei, un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezinta plafonul nou alocat de Guvern, iar 175,5 milioane lei este partea nefolosita din plafonul pe 2016.

Potrivit unei analize realizate de Coldwell Banker, principala metoda de achizitie pe segmentul mass market (segmentul locuintelor ieftine) este reprezentanta de finantarile acordate prin programul "Prima Casa", cu o pondere de 75% din totalul tranzactiilor.