Investiţiile imobiliare în România au crescut cu 17% în primul semestru, la 395 de mil. euro. Care au fost cele mai tranzacționate clădiri
Birouri
Volumul investiţiilor imobiliare din România a totalizat aproximativ 395 de milioane de euro în prima jumătate a anului 2020, cu 17% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară CRBE.
Clădirile de birouri au fost proprietăţile cele mai căutate de investitori, reprezentând 88% din volumul tranzacţionat.
"Clădirile de birouri continuă să atragă atenţia investitorilor, în special proiectele aflate în Bucureşti. În prezent, sunt multiple oportunităţi aflate la vânzare pe piaţa de birouri, proiecte care totalizează o valoare cumulată de peste 350 milioane de euro, de diferite dimensiuni şi amplasate în multiple zone, de la centru-vest până la Piaţa Victoriei", a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties în cadrul CBRE România, citat în comunicat.
În prima jumătate a anului, valoarea medie a unei tranzacţii imobiliare a fost de 30 milioane de euro, puţin peste media de 26 milioane de euro înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor CBRE Research.
Spre deosebire de trendul remarcat în 2019, în prima jumătate a acestui an proiectele imobiliare din Bucureşti au dominat activitatea de investiţii, o singură tranzacţie fiind încheiată în afara Capitalei (3% din volumul tranzacţionat).
Anul trecut, CBRE a asistat grupul de firme Hexagon în vânzarea unui portofoliu compus din trei clădiri de birouri din Cluj-Napoca către compania românească Ideal Projects Services, într-o tranzacţie de aproximativ 30 de milioane de euro.
În primul semestru din 2020, clădirile de birouri au fost cel mai tranzacţionat produs (88%), în timp ce spaţiile industriale au fost pe locul al doilea (8%) în preferinţele investitorilor imobiliari, urmate de dezvoltările mixte (2%).
În ceea ce priveşte yield-urile (randamentele investiţionale), acestea au rămas stabile în primul semestru, la 7% pentru spaţiile de birouri, respectiv 7,75% pentru spaţiile industriale.
Pe segmentul spaţiilor de retail, unde apetitul investitorilor a scăzut din cauza pandemiei de COVID-19, yield-urile au continuat să crească uşor până la 7% la finalul primul semestru.
Pe acelasi subiect: