Inspectorul Pro: Victimele tacticii ”construiește, vinde și fugi”. O practică ilegală și periculoasă este tot mai des întâlnită în România
Aveți grijă când cumpărați o locuință nouă. Nu dați banii și nu semnați actele de proprietate fără contract individual pentru gaz și curent.
Sunt o mulțime de case și blocuri fără utilități, în care oamenii primesc de pildă curent prin rețele improvizate, care le pun viața în pericol. Sunt fapte interzise de lege, pe care însă autoritățile nu se grăbesc să le sancționeze. Iată ce a găsit pe teren Inspectorul Pro.
Suntem în Bragadiru, pe strada Iernii, unde au fost construite 124 de apartamente de acelaşi dezvoltator. Cele mai multe s-au vândut din faza de proiect. Oamenii au dat avansul şi au semnat promisiuni de vânzare - cumpărare, care le garantau utilităţi.
Dar, când s-au mutat acum câţiva câţiva ani, dezvoltatorul a amânat semnarea contractelor de vânzare cumpărare, iar în urmă cu câteva zile, s-au trezit fără curent electric.
Locatar: “Au fost cei de la ENEL, au văzut avaria, au văzut că contorul este expirat şi atunci au intrerupt curentul definitiv”.
Cele 124 de apartamente au fost racordate la reţea printr-o dispoziţie de organizare de şantier. Adică un contor pe care dezvoltatorul are voie să-l folosească doar cât construieşte. Dar situaţia nu s-a schimbat după ce s-au mutat locatarii. Este o practică ilegală, periculoasă şi des întâlnită pe o piaţă imobiliară puţin controlată.
Soluţia de moment găsită de investitorul din Bragadiru a fost un generator. Pe care îl mai opreşte însă din când în când, lăsându-i pe oameni în frig şi întuneric.
Dezvoltatorul nu a vrut să acorde oficial niciun interviu. L-am surprins la biroul de vânzări, aflat lângă blocuri, în momentul în care oamenii i-au cerut socoteală pentru că generatorul nu mai funcţiona.
Dezvoltatorul a pretins că locatarii sunt de vină, pentru că s-au mutat prea devreme, deşi în multe cazuri, termenele de predare la cheie a locuinţelor prevăzute în promisiunile de vânzare cumpărare au fost mult depăşite.
Conform ordinului ANRE - 59 din 2013: “responsabilitatea pentru racordarea la reţeaua de curent electric este a dezvoltatorului.”
Acesta trebuie să execute, pe cheltuiala lui, toate lucrările. Viitorul proprietar ar trebui să semneze doar contractul pe numele său şi atât.
Constructorul din Bragadiru susţine că a depus toate actele pentru a rezolva problema. Şi ne-a promis că ni le va prezenta, drept dovadă. Dar nu a făcut acest lucru.
Lămuririle au venit, însă, de la E-Distributie Muntenia. Investitorul a depus actele în urmă cu doar câteva săptămâni, deşi ar fi trebuit să facă acest lucru de luni de zile, spun reprezentanţii ENEL. Mai mult, compania susţine că respectivul dezvoltator ar fi furat curent printr-o instalaţie improvizată.
Locatar: “Nu este teamă mai mult pentru că putem lua foc în orice moment. Oamenii improvizează tot felul de surse de căldură”.
Teama celor care locuiesc acolo s-a amplificat după incendiul din Chiajna, unde un bloc a luat foc, se pare, din cauza unei defecţiuni la sistemul electric. Şi acolo apartamentele au fost branşate tot printr-o dispoziţie de organizare de şantier.
Altfel, ne-am obişnuit ca autorităţile să nu verifice piaţa imobiliară. Aşa că oamenii trebuie să-şi ia măsuri de siguranţă, mai ales când vor să cumpere o locuinţă din faza de proiect.
Livia, arhitect: “Din păcate, în momentul în care semnezi precontractul, ori mergi pe bună credinţa, ori joci ruleta rusească. S-ar putea să ai noroc, s-ar putea să n-ai noroc. Cu cât pui mai multe întrebări ai şansa să descoperi crăpături înainte să dai cu semnătură pe locul unde îţi vei petrece undeva la 55% din timpul tău”.
Un număr de 300 de arhitecţi şi specialişti din domenii conexe s-au întâlnit, la Bucureşti, într-un maraton de 16 ore, pentru o declaraţie de responsabilitate socială. Dar şi pentru a găsi soluţii urbanistice.
Florin Enache: “Din păcate asistăm la un “build, sale, run” (“construieşte, vinde, fugi”) şi implicaţiile le vedem. Mă întrebă cineva zilele trecute oare vor mai putea lua foc nişte mansarde? Atâta vreme cât lucrurile au fost făcute la fel, cu siguranţă se vor mai întâmpla. Suntem într-o perioadă tulbure, ia-ţi un an jumătate, vizitează 50 de apartamente, judecă cu toate datele pe care le primeşti de acolo, pentru că altfel vei lua o decizie pe termen lung bazată pe emoţie de moment”.
Aşadar, dacă vreţi să vă cumpăraţi o locuinţă, verificaţi tot ce scrie în contractul furnizat de dezvoltator. Nu daţi un avans mai mare de 10 la sută. Şi verificaţi utilităţile, la furnizori. Pentru că vă puneţi viaţa în mâinile unor oameni interesaţi uneori mai mult de profit, decât de lege.
Pe acelasi subiect: