"Aproape 60% din respondentii sondajului din organizatiile mari au preconizat o scadere a nevoii de spatii de birouri, ca rezultat al modalitatilor de lucru viitoare, si doar 7% au preconizat o crestere a nevoii de astfel de spatii. Peste jumatate din respondenti (51%) au mentionat ca biroul va deveni un loc utilizat ocazional", se arata intr-un comunicat al companiilor care au efectuat sondajul, Regus, furnizor de spatii de lucru flexibile, si Unwired, specializata in viitorul domeniului ocupational.

Raportul, denumit "Masurarea beneficiilor agilitatii la locul de munca", vizeaza atat opinia actuala referitoare la domeniul ocupational cat si felul in care companiile raspund la modul de lucru agil.

"Pe masura ce lumea virtuala castiga teren, valorificarea agilitatii si crearea unui puternic argument comercial pentru schimbarea modului in care muncim vor deveni esentiale. (...) Viitorul in domeniul ocupational va implica organizatii care se indreapta catre un model de lucru mai flexibil, in care angajatii vor avea posibilitatea de a-si alege felul cum este cheltuit bugetul pentru propriul spatiu de birou", a declarat intr-un comunicat Bob Gaudreau, vicepresedinte executiv al Regus.

Reprezentantii Unwired au declarat, de asemenea, angajatorii vor fi obligati sa gaseasca o noua unitate de masura pentru costul "asigurarii conditiilor de munca", lasand in urma abordarea traditionala a conceptelor de chirie si rate, intr-o lume bazata pe metri patrati.

"Intrucat utilizarea unui birou in prezent este in general de numai 45%, birourile goale nu mai au rost intr-o lume in care mobilitatea si agilitatea vor fi acceptate de oameni ca fiind cele mai eficiente si durabile modalitati de lucru", a aratat Philip Ross, director executiv in companie.

Sondajul a aratat ca 62,5% dintre intreprinderile mari studiate au dezvoltat deja noi modalitati de lucru si ca doar 12% dintre persoanele intervievate doresc sa lucreze de acasa.

Aproape 80% dintre respondenti afirma ca beneficiaza de tehnologia necesara pentru a fi productivi la locul de munca si ca primesc din ce in ce mai multe resurse tehnologice care sa le permita sa lucreze indiferent unde s-ar afla.