Hong Kong ramane, pentru al saptelea an consecutiv, cea mai scumpa piata de locuinte din lume
Hong Kong
Hong Kong isi mentine pentru al saptelea an consecutiv titlul de cea mai scumpa piata de locuinte din lume, arata studiul publicat luni de Demographia International Housing Affordability, transmite Bloomberg.
Studiul acopera pietele imobiliare din 406 zone metropolitane importante din Australia, Canada, China, Irlanda, Japonia, Noua Zeelanda, Singapore, Marea Britanie si SUA.
Sunt incluse 92 de piete metropolitane majore, cu peste un milion de locuitori, inclusiv cinci metropole: Tokyo-Yokohama, New York, Osaka-Kobe-Kyoto, Los Angeles si Londra.
Pretul mediu al unei locuinte in Hong Kong a fost anul trecut de 18,1 ori venitul mediu anual inainte de taxe al unei gospodarii. Desi se constata o imbunatatire usoara fata de 2015, cand pretul mediu al unei locuinte in Hong Kong era de 19 ori venitul mediu anual inainte de taxe al unei gospodarii, Demographia considera ca un scor de peste 5,1 indica un pret extrem de neconvenabil.
Pe locul doi se afla din nou orasul australian Sydney, unde pretul mediu al unei locuinte era de 12,2 ori venitul mediu anual inainte de taxe al unei gospodarii, pe locurile trei si patru se situeaza orasele Vancouver (Canada) si Auckland (Noua Zeelanda).
De altfel, o analiza privind a raportului dintre veniturile cetatenilor si preturile imobilelor in lume, realizata de Oxford Economics, plaseaza Hong Kong, Mumbai, Beijing si Shanghai in topul oraselor cu cele mai scumpe locuinte, in raport cu puterea de cumparare a cetatenilor. Astfel, in aceste orase dureaza mai mult de 30 de ani pentru o familie cu venitul mediu local sa cumpere un apartament de 90 de metri patrati.
„Ne asteptam ca pretul caselor sa creasca pana la un nivel moderat in urmatorii ani, in Asia”, au scris economistii Tianjie He si Louis Kuijs in raportul citat de Bloomberg.
Rate scazute ale dobanzilor din ultimul deceniu au dus la cresterea preturilor caselor in lume, iar majorarea ratelor in Statele Unite si in alte locuri va inversa tendinta, scumpind creditele imobiliare.
Pe termen lung, cresterea prosperitatii si factorii demografici indica o sporire puternica a cererii de locuinte in multe orase mari din Asia, in special in economiile mai putin dezvoltate, ceea ce ar trebui sa sprijine in continuare pretul caselor in acele regiuni. Totusi, populatia din Tokyo si Seul se va reduce, cel mai probabil, in urmatorii opt ani, ceea ce va scadea cererea pentru locuinte.
Dintre orasele europene, Londra se situeaza pe locul cinci, iar Paris ocupa pozitia a opta in clasamentul rapoartelor dintre venituri si preturi.
Pe acelasi subiect: