Gunoiul imobiliar ”înghite” România. Construcțiile noi au poluat hectare întregi de teren
România produce anual peste 300 de milioane de tone de deşeuri, atât menajere, cât şi din construcţii. Grav este că primăriile au pierdut pariul cu strângerea mizeriei, iar cea mai mare problemă o reprezintă molozul.
Inspectorul Pro, vă prezintă afacerea născută din aşa numitul gunoiul imobiliar, ca efect direct, al ineficienței autorităţilor.
Boomul imobiliar a atras după sine boomul gunoiului imobiliar. Am ajuns să trăim în era spaţiilor verzi sufocate de resturile din construcţii.
Din 2006 şi până acum, în România s-au ridicat peste 500.000 de locuinţe noi. Iar rezultatul se vede cu ochiul liber: mii de hectare de teren acoperite ilegal cu moloz.
Cele 50 de gropi de gunoi, autorizate în întreaga ţară, au preluat doar o parte din cantitatea deşeurilor produsă de şantiere. Iar asta a dus la apariţia unei pieţe negre a gunoiului imobiliar.
Gunoiul imobiliar din București
Oglindă, oglinjoară, nu suntem în cel mai frumos loc din ţară. Ne aflăm în vestul Capitalei, în zona Ghencea, unde în acest moment se construieşte foarte mult, iar - în jurul blocurilor nou construite - există mormane de moloz, sunt saci întregi cu materiale de construcţii, gresie spartă, faianţă, geamuri, tot felul de ţevi.
Bucureştiul produce într-un an 1,1 milioane de tone de deşeuri. Dintre acestea o mare parte o reprezintă resturile din construcţii. Le vedem aruncate peste tot, numai la groapa nu. Micii dezvoltatori preferă să plătească la negru transportarea molozului, deşi ştiu foarte bine că acesta va ajunge pe spaţii verzi.
Lipsa de educaţie privind protecţia mediului face ca genul acesta de investitori să favorizeze afacerea ilegală a gunoiului în detrimentul contractelor legale, care ar trebui încheiate cu firmele de salubritate.
Pe acelasi subiect: