“Între 2007 şi 2012, Plaza Centers a plătit consultanţilor, direct şi indirect, aproximativ 14 milioane de dolari. Directorii din conducerea Plaza Centers au autorizat aceste plăţi, deşi documentele aduse în sprijinul plăţilor nu au identificat serviciile furnizate de consultanţi conform contractelor”, este concluzia Autorităţii americane pentru Reglementarea Pieţei de Capital (SEC).

Plaza Centers a înregistrat plăţile către consultanţi drept “cheltuieli legitime pentru serviciile primite, când, de fapt, fondurile, sau o parte din ele, e posibil să fi fost folosite pentru a corupe oficiali guvernamentali români sau să fi fost delapidate“, arată SEC în decizia, analizată de Profit.ro, privind amenda civilă impusă Elbit.

Grupul Elbit, listat pe bursa Nasdaq, a fost investigat în SUA după ce a raportat, voluntar, nereguli descoperite în legătură cu proiectul Casa Radio, deţinut în parteneriat cu statul român şi grupul turc Kucuk. Elbit a notificat autorităţile din România şi SUA că a descoperit neregulile în 2016 şi a iniţiat o anchetă internă.

SEC a decis că Elbit a încălcat Legea privind practicile de corupţie în străinătate (FCPA), în condiţiile în care a plătit, prin intermediul Plaza Centers, milioane de dolari către consultanţi terţi şi agenţi de vânzări în legătură cu proiectul Casa Radio şi vânzarea unui portofoliu imobiliar mare în SUA. În total, Elbit ar fi efectuat plăţi nejutificate de 27 milioane de dolari.

Continuarea pe www.profit.ro.