Analistii imobiliari sustin ca strainii bogati se orienteaza catre sectorul imobiliar londonez pentru a-si proteja averile de instabilitatea politica si economica din tarile de origine, cei mai multi provenind din Grecia si Orientul Mijlociu.

Valoarea caselor si apartamentelor a crescut cu 0,9% fata de luna mai, costul mediu fiind de 3,7 milioane de lire sterline, potrivit unui indice calculat de Knight Frank.

Avansul anual a fost de 8,1%, iar indicele preturilor este cu 2% peste un nivel record atins in martie 2008.

Costul unei locuinte in cartiere de lux precum Belgravia si Holland Park a crescut cu 34% comparativ cu martie 2009 si s-a redresat dupa un declin de 12 luni, determinat de criza creditelor.

"Asistam la venirea in Marea Britanie a unor investitori foarte bogati", a declarat Charles McDowell, care a intermediat in acest an achizitia unor locuinte in valoare de cel putin 20 de milioane de lire sterline in cartierele Chelsea, Mayfair si Kensington.


Cartierul fantoma de 1 miliard de lire sterline. Printii si oligarhii se uita pe ferestre rezistente la bombe. FOTO

Cel mai scump apartament scos la vanzare in Romania costa 1,9 milioane euro. Vezi unde se afla

Doi dintre clientii lui McDowell sunt greci care vor sa isi protejeze averile, in conditiile in care guvernul de la Atena incearca sa reduca deficitul bugetar, a spus el.

Incertitudinile provocate de datoriile suverane ale unor state au atras interesul pentru casele din Londra si din partea unor cumparatori din zona euro.

Intre factorii care au contribuit la atractivitatea pietei imobiliare londoneze este si deprecierea lirei sterline fata de un cos de valute, cu 16% comparativ cu un maxim atins in martie 2008.

Alti cumparatori de locuinte de lux din capitala britanica provin din Orientul Mijlociu, in urma problemelor politice din regiune izbucnite in aceasta primavara.