"Volumul total al tranzactiilor de investitii in 2013 a inregistrat aproximativ 335 milioane de euro, din care sectorul de birouri a atras in jur de 100 milioane de euro, sectorul de retail aproximativ 170 milioane de euro, iar restul de 65 milioane de euro au fost tranzactii cu terenuri si structuri de cladiri incepute si nefinalizate", a declarat pentru Mediafax Marius Grigorica, senior consultant in cadrul departamentului de investitii DTZ Echinox.

Din volumul total al investitiilor, mai mult de doua treimi si cele mai importante tranzactii ca valoare sunt cele realizate de NEPI (cladirea de birouri Lakeview din Barbu Vacarescu, o participatie de 70% in proiectul MegaMall care va fi dezvoltat in estul Bucurestiului, parcurile de retail din Drobeta Turnu Severin si Deva si centrul comercial City Park Constanta, preluat saptamana trecuta pentru 81 milioane de euro).

"Valoarea totala a investitiilor in 2013 a crescut cu aproximativ 10% fata de volumul din 2012, iar piata a fost mai dinamica, bucurandu-se de un interes crescut din partea investitorilor care au dorit sa beneficieze de oportunitatile oferite de piata actuala. Dupa cinci ani, in care piata a fost aproape inghetata, vanzatorii au inceput sa arate o mai mare flexibilitate in negocierea preturilor, inclusiv bancile acceptand sa marcheze pierderi semnificative. Comparativ cu anul trecut, cand abordarea investitorilor era mai timida, anul 2013 a fost ceva mai dinamic si s-a observat o mai mare fermitate in luarea deciziilor de achizitie. Cumparatorii au fost in general investitori oportunisti locali sau fonduri de investitii de marime mica si medie", a explicat Grigorica.

Reprezentantul DTZ mentioneaza ca, in ciuda instabilitatii economice care persista la nivel global, marii investitori institutionali din vestul Europei au inceput sa faca miscari timide si sa arate din nou interes fata de Romania.

"In contextul unei usoare imbunatatiri a climatului de investitii, si avand in vedere tranzactiile in curs de negociere, speram ca anul 2014 sa inregistreze un volum al tranzactiilor care il va depasi pe cel din 2013", a adaugat Grigorica.