Ce trebuie sa stii despre creditele imobiliare. Noile reguli adoptate de Parlamentul European
Credit imobiliar
Parlamentarii europeni au adoptat, marti, cu majoritate de voturi, mai multe reguli privind imprumuturile imobiliare, menite sa protejeze si sa informeze beneficiarii in privinta riscurilor si sa evite declansarea unor noi crize provocate de bule speculative, informeaza AFP.
Textul a fost adoptat cu 596 de voturi pentru, 65 impotriva si 31 de abtineri. Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege trebuie sa fie votat de Consiliul European.
Comisia Europeana a propus masurile in martie 2011, pentru ca europenii care cumpara locuinte prin credit sa fie mai bine informati in privinta riscurilor, in urma crizei imprumuturilor subprime din SUA, care a stat la originea crizei financiare mondiale. Crizele din Irlanda si Spania au fost si ele declansate de spargerea unor bule speculative pe pietele imobiliare.
Textul adoptat marti de Parlamentul European, reunit in sedinta plenara la Strasbourg, prevede in principal ca posibilii beneficiari ai creditelor imobiliare sa primeasca fise tehnice standardizate care sa contina o serie de informatii obligatorii, in special referitoare la dobanzile aplicate si riscuri, pentru a putea face comparatii.
Noile conditii de creditare
Companiile de credit vor evalua capacitatea clientului de rambursare a imprumutului si se vor abtine sa ii acorde finantare daca beneficiarul risca sa aiba dificultati de rambursare a acestuia, scrie Mediafax.
Proiectul aprobat de Parlamentul European prevede ca Autoritatea Bancara Europeana (EBA) va putea ancheta eventualele incalcari a acestor reguli sau incapacitatea de a le pune in aplicare si sa ceara autoritatilor competente din statele membre solutii pentru remedierea deficientelor.
Comisarul insarcinat cu Serviciile Financiare, Michael Barnier, a salutat, intr-un comunicat, votul din Parlamentul European, el apreciind ca noile reguli vor reface increderea consumatorilor.
Mai multe despre:
#credite imobiliare#banci#conditii de creditare#imprumut bancar#Parlamentul European
Pe acelasi subiect: