Eurobank: Preturile locuintelor s-au oprit din scadere, curand este posibila o crestere
Perioada de scadere a preturilor locuintelor din Romania s-a incheiat, piata inregistrand o stagnare, iar curand este posibila chiar o crestere a preturilor, potrivit Indicelui Proprietatilor Rezidentiale realizat de Eurobank Property Services.
"Indicele national care a crescut cu 0,5% in al treilea trimestru al anului 2014, mentine perspectiva pretului stabil, calculata in trimestrele anterioare. Cu toate acestea, de la inceputul anului, evolutia acestui indicator a inregistrat o scadere cu aproximativ 1%. Stagnarea recenta a pretului, combinata cu modificarea de -2,1% pe an ca medie in ultimii cinci ani, sugereaza in primul rand ca scaderea initiala calculata in acea perioada s-a incheiat si in al doilea rand ca stagnarea pretului pe piata rezidentiala din Romania continua fara a se inregistra revenirea pretului deocamdata", potrivit EPS.
Evolutia indicilor rezidentiali de pret, calculati de EPS, sugereaza sfarsitul scaderii generalizate a preturilor, succedata de o stagnarea a preturilor, mai evidenta in marile orase.
"Faptul ca indicele agregat national poate fi rezultatul a doua tendinte concurente de crestere si scadere a preturilor, in acelasi timp cu o usoara redresare a pietei de prima importanta (Bucuresti Centru) sugereaza ca stagnarea preturilor ar putea fi de scurta durata si cresterea indicelui ar putea fi posibila curand", explica sursa citata.
Indicele calculat la nivel de Bucuresti a scazut cu 0,5% in ultimul trimestru, inversand usoara tendinta de crestere inregistrata in trimestrul precedent. Cu toate acestea, indicele Bucuresti Centru a crescut cu 1,6% in ultimul trimestru, in timp ce indicii pentru Bucuresti Periferie si judetul Ilfov au prezentat o usoara crestere negativa a pretului in trimestrul analizat.
Cele opt diviziuni ale Romaniei pot fi separate in doua grupe egale, patru diviziuni situate in centrul si vestul tarii inregistreaza tendinte de crestere si un numar egal de diviziuni situate in sudul si sud-estul Romaniei inregistreaza tendinte de scadere.
Moldova conduce in randul celor cu cresteri de preturi, cu o crestere de 3,2% de la an la an si o crestere de 2,6% in ultimul trimestru, urmata de Vest, Nord si Centru, toate cu evolutii pozitive trimestriale si de la an la an.
Diviziunea Dunare si Marea Neagra a inregistrat cea mai abrupta reducere a pretului de la an la an cu -4,1% urmata de Sud, Muntenia si Bucuresti-Ilfov, toate cu evolutii trimestriale similare.
"Aceasta separare echilatabila si echilibrata poate indica faptul ca stabilitatea globala a pretului indicelui national poate fi rezultatul a doua segmente nationale competitive cu tendinte stabile, similare si opuse, precum si o clara separare in evolutie intre cele doua parti ale tarii", potrivit EPS.
Indicii celor mai mari 10 orase ale Romaniei in afara Bucurestiului, prezinta per ansamblu o performanta stabila de la an la an cu fluctuatii trimestriale care par sa fie mai degraba corectii pe termen scurt sau zgomot statistic decat indicatii solide pentru o performanta distincta, fie aceasta pozitiva sau negativa.
Indicele noilor proprietati in Bucuresti a avut o evolutie peste media generala, ca si peste alti indici, crescand cu 2,9% fata de acelasi trimestru al anului trecut, in timp ce acelasi indice al proprietatiilor noi la nivel national a stagnat. Pe de alta parte, apartamentele din Bucuresti au inregistrat o evolutie descendenta de 4,3% de la an la an, mai rapida decat alte tipuri de proprietati care au fluctuat aproape de stabilitate.