"Indexul rezidential EPS pentru trimestrul patru din 2013 confirma indicatiile de stabilitate a preturilor la nivel national observate in trimestrele anterioare, cu o mica crestere trimestriala a preturilor de 0,4% fata de trimestrul anterior. Indexul trimestrial national al preturilor pentru ultimul trimestru al anului 2013 a crescut cu 2,3% fata de acelasi trimestru al anului 2012, oferind un indiciu suplimentar cu privire la posibila inversare a tendintei de scadere a preturilor. Indexul anual al anului 2013 a continuat sa scada cu o rata similara anului anterior (aprox. 1%). Indexul anual se refera la schimbarea medie a preturilor in intregul an in comparatie cu media celor din anul anterior", se arata in comunicatul Eurobank Property Services (EPS), citiat de Mediafax.

Analiza EPS arata ca in zona de centru din Bucuresti preturile au crescut abrupt in ultimul trimestru, evolutia fata de aceeasi perioada a anului precedent fiind de 5,6%, ceea ce sugereaza posibilitatea stabilirii unui trend crescator.

O crestere a indexului trimestrial a fost inregistrata si in judetul Ilfov, ceea ce a dus la un rezultat pozitiv si in ultimele patru trimestre.

Pe de alta parte, in zona periferica a Bucurestiului au fost consemnate in continuare scaderi de preturi, cu o rata anuala de aproximativ 5%, ceea ce duce la o reducere medie a preturilor in regiunea Bucuresti si Ilfov de aproximativ 3%, reprezentand o consolidare a trendului inregistrat in ultimii 4 ani. 

Evolutia indicilor regionali ramane asemanatoare dinamicii preturilor medii de la nivel national, cu oscilatii care le separa in doua categorii, unele cu tendinta de crestere si celelalte cu tendinta de scadere.

Moldova si zona de Nord inregistreaza tendinte de crestere atat raportate la trimestrul precedent, cat si fata de acelasi trimestru al anului anterior.

Indicii de preturi din Muntenia si zona de Sud au consemnat, de asemenea, cresteri in ultimele patru trimestre, desi fata de trimestrul precendent se inregistreaza usoare reduceri.

Restul zonelor raman cu o evolutie relativ stabila. 

In ceea ce priveste indicii din marile orase din Romania, evolutia a fost similara celei din trimestrul precedent.

Ploiesti se mentine cu cea mai mica scadere medie inregistrata in ultimii 5 ani si are o tendinta de crestere in ultimele patru trimestre, in ciuda unei mici scaderi a indexului din ultimul trimestru al anului 2013.

Doar in Oradea se inregistreaza o crestere de preturi fata de acelasi trimestru al anului precedent mai mare decat in Ploiesti, cu 5,6%, si o crestere trimestriala chiar peste acest nivel. 

Pe de alta parte, Timisoara ramane orasul cu cea mai mare scadere fata de trimestrul 4 al anului 2012, desi evolutia fata de precedentul a fost mai putin dramatica, in vreme ce restul oraselor prezinta evolutii asemanatoare indexului la nivel national si aprope de stabilitatea inregistrata pe parcursul anului 2013, chiar daca in ultimul trimestru cresterile au fost mai inconstante si sunt probabil urmare a zgomotului statistic. 

Dintre indicii specifici diferentiati pe tipuri de proprietate, preturile pentru apartamentele din Bucuresti au scazut mai rapid decat media nationala, cu aproximativ 5%, iar preturile pe cele la nivel national au scazut cu 1%. 

Preturile la proprietatile noi au crescut cu aproape 6% pe parcursul anului trecut in Romania, insa nu si in Bucuresti, in vreme ce la proprietatile vechi preturile au crescut cu doar 2%, ceea ce reprezinta o confirmare a tendintei inregistrata in trimestrul precendent. 

"In concluzie, dupa aproape 6 ani de scadere a preturilor, se pare ca s-a ajuns la o potentiala stabilitate pe majoritatea segmentelor de piata, conform indexului EPS, si chiar exista unele semne de potentiale cresteri, desi este nevoie de mai mult timp pentru a confirma atingerea nivelului minim al preturilor si inceputul unor tendinte de crestere durabila a acestora", se mentioneaza in comunicat.