"Este oficial, incepand de astazi dam drumul la Prima Casa 4 si suntem prima institutie de credit ce ia startul in acest program", a declarat luni dimineata pentru incont.ro Cornel Cojocaru, directorul executiv al Directiei de Comunicare al BCR.

Vestea buna este ca BCR pastreaza conditiile de dobanda de la Prima Casa 3, desi situatia s-a schimbat si statul garanteaza doar 50% din credit.

"BCR vine cu o dobanda formata din EURIBOR la 3 luni plus o marja de 3,75% pentru clientii cu istoric si o marja de 3,95% pentru clientii fara istoric", a adaugat directorul de comunicare al BCR.

Un client cu istoric inseamna o persoana care are conturi la BCR de cel putin 6 luni.

Avansul minim este de 5%. Comisionul de gestiune – se aplica la 50% din finantarea garantata – deci la jumatate din valoarea acordata a creditului, iar valoarea acestuia este 0,49% si este stabilita prin Ordin.

"Comisionul de garantare se aplica la 50% din finantarea garantata de Fond", a subliniat oficialul BCR.

Mai departe, comisionul de rambursare anticipata de 0%.

In plus, pentru eliberarea promisiunii de garantare, FNGCIMM percepe un comision unic de analiza de 0,15% din valoarea promisiunii de garantare.

"Este necesar un depozit colateral echivalent cu trei rate lunare", a continuat Cornel Cojocaru.

"Avem clienti care asteapta de circa doua luni relansarea programului, in special pentru avansul minim de 5%. Altfel, exista in piata produse de creditare comparabile la cost cu Prima Casa, care se obtin mult mai usor si nu implica toata birocratia caracteristica programului guvernamental", a declarat pentru incont.ro Liviu Andrei, directorul executiv al firmei de consultanta financiara ALLIANCE Finance Broker.

Ce mai anunta BCR?

„Suntem bucurosi ca am reusit sa incepem creditarea in cadrul celei de-a patra etapa a Programului Prima Casa. Putem, astfel, sa ne ajutam in continuare clientii sa-si indeplineasca visul  de a-si cumpara locuinta dorita. BCR este cel mai mare creditor ipotecar din Romania si cel mai important sustinator al programului Prima Casa. BCR are un sold de 600 de milioane euro al creditelor acordate pana in prezent prin programul Prima Casa. Vom putea acorda imprumuturi inca un an şi jumatate sau doi ani prin acest program, daca ne dublam expunerea”, a declarat Oana Petrescu, vicepresedinte Retail al BCR, citata de un comunicat, pe care banca la remis ulterior presei.

Poate beneficia de credit Prima Casa 4 orice persoana fizica care nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nicio locuinta, indiferent de modul si momentul in care a fost dobandita, sau care detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 metri patrati, a mai anuntat BCR.

In cadrul programului se pot achizitiona locuinte: finalizate/ locuinte nefinalizate, aflate in diverse faze de constructie, destinate achizitionarii dupa finalizare sau locuinte noi, destinate achizitionarii dupa finalizare construite in baza autorizatiilor de construire eliberate dupa 22.02.2010.

De asemenea, se pot construi locuinte viitoare de catre beneficiari individuali, in baza unei autorizatii de construire eliberata dupa 22.02.2010.

Astfel, pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara in acest moment (variaza in functie de EURIBOR) este de 219,22 euro, mai noteaza BCR.

Banca accepta pana la trei coplatitori.

In baza Contractului de garantare incheiat cu FNGCIMM se va institui in favoarea statului roman si a bancii, proportional cu procentul de garantare, o ipoteca legala de rang I asupra locuintei achizitionate din finantarea garantata, cu notarea in cartea funciara a interdictiei de vanzare a acesteia pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini.

Evaluarea imobilului are la BCR un cost de 300 lei (inclusiv TVA) pentru un apartament.

BCR, care a vandut in editiile precedente cele mai multe credite "Prima casa", a anuntat vineri semnarea protocolului de colaborare cu FNGCIMM, institutia care administreaza garantiile acordate de stat prin acest program.

Potrivit oficialilor BCR, tot vineri, BNR a dat avizul pentru noile norme de creditare ce ii permit bancii sa practice un avans minim de 5%.

Pentru Prima Casa 4, bancherii trebuie sa obtina avizul BNR pentru modificarea normelor interne de creditare, intrucat practicarea unui avans de numai 5%, asa cum cere Guvernul, in paralel cu asumarea a 50% din riscul aferent creditului reprezinta o abatere de la regulile actuale.

Care este situatia la celelalte banci la Prima Casa 4?

Sunt mai multe banci, care asteapta sa primeasca zilele acestea aprobarea BNR pentru a putea vinde imprumuturi garantate pe jumatate de catre stat. Pe lista "celor cu cele mai avansate dosare" figureaza si CEC, dar si Banca Transilvania, potrivit unor surse apropiate discutiilor.

Si Banca Transilvania si-a modificat normele interne de creditare pentru a putea vinde credite ipotecare cu avans de 5%, garantate doar in proportie de 50% de catre stat, scrie, de altfel, si Ziarul Financiar.

Pana pe 20 mai, 11 banci si-au exprimat intentia de a participa la continuarea programului Prima Casa.

Programul guvernamental Prima Casa a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maximum 60.000 euro.

Incepand din 2010, cei care doresc sa-si achizitioneze o casa prin intermediul acestui program pot contracta un credit de cel mult 70.000 euro pentru locuinte care necesita amenajari si de 75.000 euro pentru casele noi cumparate de persoane, ce fac parte din asociatii.

Creditele acordate in acest program au o rata a dobanzii egala cu EURIBOR la trei luni plus o marja fixa de maximul 4% pe an, la creditele in euro, respectiv ROBOR la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale, pentru creditele in lei.

Ce schimbari aduce Prima Casa 4?

Guvernul a decis ca garantia statului la creditele contractate prin programul "Prima Casa" sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si doresc un confort sporit, bancile avand la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

Persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de pana la 50 metri patrati vor putea contracta un credit pentru cumpararea unei noi locuinte prin programul "Prima Casa", indiferent de varsta.

Programul "Prima Casa" a fost continuat si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro, in prezent epuizat, si care reprezinta diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima Casa" in anii 2009-2010.

Citeste si:

Ce alternative ofera bancile la Prima Casa