Potrivit sursei citate, suprafeţele includ tranzacţiile realizate prin intermediul agenţilor şi cele încheiate direct între proprietar şi chiriaşi.

"Chiar dacă numărul şi, implicit, volumul tranzacţionat în 2020 s-au diminuat semnificativ faţă de 2019, valoarea medie a unei tranzacţii este mai mare faţă de anul trecut, respectiv 1.652 metri pătraţi vs 1.560 metri pătraţi", se menţionează în comunicat.

Totodată, cererea netă a totalizat aproape 120.000 metri pătraţi, respectiv 40% din totalul suprafeţei închiriate în 2020. Restul tranzacţiilor a fost reprezentat de reînnoiri, renegocieri şi relocari în stocul competitiv. Spre comparaţie, în 2019, cererea netă a reprezentat aproape 60% din volumul total al tranzacţiilor de închiriere.

"Aproape 120.000 metri pătraţi de spaţii de birouri repezentând cerere nouă înseamnă că au fost închiriate birouri pentru cel puţin 12.000 de noi angajaţi. Este mai puţin faţă de 2019, dar este încurajator să vedem companii care au continuat să se extindă şi să creeze noi locuri de muncă în ciuda incertitudinilor şi schimbărilor care au apărut pe piaţa forţei de muncă în 2020", a declarat Marius Şcuta, Head of Office Department and Tenant Representation JLL România.

JLL a avut anul trecut o cotă de aproape 34% pe piaţa închirierilor de spaţii de birouri, mai mult decât dublu faţă de ocupantul locului doi, CBRE, a anunţat marţi compania.

Astfel, din totalul tranzacţiilor cu spaţii de birouri realizate prin intermediul agenţilor în 2020 la nivel naţional, de circa 225.000 metri pătraţi, JLL a fost implicată în închirierea a 76.000 metri pătraţi.

"Chiar dacă 2020 a fost un an dificil pentru toată piaţa imobiliară locală şi nu numai, sunt mândru că echipa noastră a reuşit să se menţină pentru al treilea an consecutiv lider de piaţă pe un segment greu încercat de această criză. Mai mult decât atât, JLL a reuşit anul trecut, printre altele, să realizeze cea mai mare tranzacţie de închiriere realizată vreodată pe piaţa de birouri din afara Bucureştiului, într-un deal de peste 30.000 metri pătraţi. Experienţa, flexibilitatea şi mai ales adaptabilitatea echipei JLL, cât şi încrederea clienţilor noştri au fost cele care ne-au permis această performanţă. Vreau să le mulţumim pe această cale!", a declarat Marius Scuta, Head of Office Department and Tenant Representation JLL România.

JLL este o firmă specializată în servicii profesionale şi de management al investiţiilor, dedicate domeniului imobiliar, servicii oferite clienţilor care doresc să obţină valoare adăugată prin deţinerea, închirierea sau investiţiile în proprietăţi imobiliare.