E jale in constructii! Firmele isi platesc datoriile in apartamente. VIDEO
Cum sa rezisti pe piata, fara un ban in buzunar? Asta este deja o arta, pe care multi romani sunt fortati sa o experimenteze. Exemplele noastre vin din constructii, unde micii investitori, speriati de valul de falimente din jurul lor, au cautat solutii de supravieturie. Unii si-au platit datoriile in apartamente, altii au vandut lucrarea cu totul celor mai puternici din piata.
Lucrarile la un bloc de 13 etaje din cartierul Drumul Taberei, de pilda, au inceput in 2009. Dezvoltatorul, care in acest caz este si constructorul, a ramas fara bani. Ca sa nu intre in faliment, a recurs la troc, ca in Evul Mediu.
''Discutarea cu furnizorii de materiale si in schimbul acestor materiale sa primeasca apartamente la finalizarea lor", descrie Catalin Moldovan, directorul firmei de constructii, solutia aleasa.
Dezvoltatorul a cedat 12 apartamente in schimbul materialelor de constructii pentru a putea finaliza lucrarea la termen.
Asadar, din cele 200 de apartamente care vor fi gata la inceputul lui 2011, firma ramane cu 188. Se putea mult mai rau. Altii au fost nevoiti sa cedeze jumatate din constructie sau chiar au vandut tot ce au avut.
Este si povestea lui Ion Iordache. Omul a inceput in primavara sa ridice o hala industriala. In lipsa de finantare, a cedat lucrarile unei companii mai puternice.
''Noi eram obligati sa dam banii furnizorilor pentru materiale si nu am mai avut posibiliutatea sa termin. Bancile nu ma mai imprumutau, trebuia sa dau si salarii si am fost nevoit sa ma asociez'', spune Ion Iordache, directorul firmei de constructii.
''In general, intram in asociere in participatiune, adica facem o mare parte din lucrari noi, dar raman si ei mai departe constructori. Le ramane si lor un comision'', explica Matei Vintila, managerul firmei de constructii.
Cifrele arata, insa, ca cei mai multi dintre intreprinzatori nu au stiut sa scape de faliment. Din 90.000 de firme inregistrate in constructii, 20.000 sunt deja istorie.