Dezvoltatorii imobiliari investesc, din nou, in locuinte noi. Preturile se incadreaza in programul "Prima Casa", singurul care mai misca piata
Dupa o perioada marcata de insolvente si constructii ramase neterminate, dezvoltatorii imobiliari par din nou dispusi sa investeasca in blocuri noi de locuinte. Proiectele sunt insa diferite de cele care impanzeau orasele in anii de boom imobiliar, fiind construite in asa fel incat preturile sa nu depaseasca suma maxima finantata prin programul "Prima Casa", singurul care mai misca piata imobiliara.
Dezvoltatorii imobiliari au observat ca cei mai multi romani care cumpara case pe credit o fac prin "Prima Casa". 85% din creditele impotecare se dau prin intermediul acestui program. Dezvoltatorii imobiliari au gasit solutii pentru a se incadra in suma de 67.000 de euro: locuinte noi, de dimensiuni mici, insa foarte bine compartimente.
De exemplu, un bloc de locuinte din zona Drumul Taberei va avea 98 de apartamente cu 2 si 3 camere, dar si garsoniere. "In ziua de astazi foarte mult conteaza pretul final al spatiului locativ. Ca sa poti sa obtii un apartament de 60-67.000 de euro, trebuie sa te restrangi la o anumita suprafata", explica Antoanela Comsa, dezvoltator imobiliar. Un apartament de 2 camere va avea 53 de metri patrati, iar dezvoltatorul doreste sa-l vanda cu aproximativ 50.000 de euro.
In aceeasi zona a orasului, pretul unui apartament similar de 2 camere, dar intr-un bloc vechi este scos la vanzare cu preturi intre 48 si 54.000 de euro. Nu este singurul astfel de proiect. In apropierea iesirii pe autostrada Bucuresti-Pitesti sau in zona de sud a Capitalei se construiesc cele mai ieftine blocuri.
Potrivit analizelor realizate pe piata imobiliara, in Bucuresti, zona de sud ramane cea mai cautata de persoanele cu venituri medii, care iau in calcul in special costurile de intretinere, dar si apropierea mijloacelor de transport. La polul opus se afla constructiile noi din zona de nord, unde majoritatea cumparatorilor se bazeaza pe masina personala.
Cine vrea un apartament in nord trebuie sa stie ca preturile sunt mult mai mari : Aici un apartament de 2 camere costa cat unul de 3 camere in sud. "Astazi piata s-a stabilizat, fiind la nivelul anilor 2005-2006 ca nivel de pret", spune Matei Malos, consultant imobiliar.
Practic, pentru aceeasi zona, romanii platesc acum de doua ori mai putin decat in perioada de varf. Daca in 2008 un apartament de 3 camere dintr-un bloc vechi dint-o zona centrala se vindea cu 145.000 de euro, acum un apartament similar poate costa 80.000 de euro.
Scaderea brusca a preturilor locuintelor din Romania a pus in ultimii ani pe fuga investitorii.