Autoritatile din Andaluzia, regiunea cu cele mai multe proprietati vacante, si din Insulele Canare, intentioneaza sa cazeze pe proprietatile expropriate familiile cu venituri mici, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Bancile sau dezvoltatorii vor primi in schimb 2% din valoarea proprietatilor pe an si vor putea redeveni proprietari de drept dupa trei ani, potrivit unui decret adoptat in aprilie de guvernul din Andaluzia.

De asemenea, autoritatile pot sanctiona cu amenzi de pana la 9.000 de euro proprietarii locuintelor care sunt neocupate de cel putin sase luni, pentru a forta oferirea caselor spre inchiriere.

Andaluzia are cel mai mare numar de proprietati neocupate din Spania, peste 600.000 de unitati. Andaluzia inregistreaza una dintre cele mai ridicate rate ale somajului din Spania, care ajunge la 66% in randul tinerilor.

Comisia Europeana (CE) a cerut detalii guvernului condus de premierul Mariano Rajoy si vrea sa se asigure ca masurile nu incalca angajamentele Spaniei asumate prin acordul de 41 miliarde euro incheiat pentru recapitalizarea bancilor cu bani de la UE.

Masurile de austeritate adoptate in Spania in ultimii doi ani pentru a reduce costurile de finantare ale guvernului au contribuit la o recesiune persistenta. Decizia autoritatilor din Andaluzia si Insulele Canare ar putea reduce temporar presiunile asupra populatiei, dar in acelasi timp ar putea fi incompatibile cu termenii acordului de recapitalizare a bancilor.