Studiul analizeaza cazul Marii Britanii si cel al Germaniei. In Marea Britanie, unde aproape trei sferturi (72%) din gospodarii detin locuinta in care traiesc, un procent mai mare chiar si decat cel din SUA (67%), in ultimele patru decenii au avut loc trei mega-cicluri ale volumului creditelor si preturilor la locuinte.

In schimb, in Germania, unde in mod traditional oamenii tind sa inchirieze si doar 52% din gospodarii detin locuinta in care traiesc, ciclurile de creditare si preturile caselor au fost relativ stabile.

"Diferenta semnificativa intre cele doua tipuri de cicluri (si precizia cu care un ciclu financiar poate fi estimat) justifica o politica de stabilizare macroprudentiala care difera de politica monetara si fiscala. Noi cercetari care sa abordeze aceste trei puncte ar oferi o intelegere mai buna asupra modului in care ciclurile financiare difera de ciclurile de afaceri si care sunt implicatiile", scrie Gerhard Ruenstler.

Masurarea ciclurilor financiare si a output-urilor este in voga printre oficialii bancile centrale si economistilor din mediu academic, in conditiile in care cercetatorii incearca sa traga concluzii din ultimele crize financiare.

Astfel a aparut un nou domeniu de cercetare, cunoscut sub denumirea de politica macroprundentiala, ceea ce inseamna ca oficialii bancilor centrale vor incerca metode alternative pentru a contracara perioadele de boom, respectiv prin introducerea unor limite intre valoarea creditului si valoarea proprietatii, decat prin majorarea costului creditului.

Romania, pe primul loc in UE la numarul de proprietari

Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana, ca procent al populatiei care traieste in locuinte proprietate personala: 96,1% in 2014, cu mult peste media din UE, 70,1%, potrivit Eurostat.

Doar 3,9% dintre locuitorii Romaniei aveau in 2014 statut de chiriasi, mult sub media din UE, 29,9%. Comparativ, 47,5% dintre germani si 42,8% dintre austrieci erau chiriasi in 2014. 

In 2014, Romania se situa pe primul loc in UE, in ceea ce priveste ponderea populatiei care traieste in locuinte supraaglomerate, in conditiile in care peste jumatate dintre romani (52,3% din populatie) traiesc in locuinte cu spatiu insuficient, avand in vederea marimea gospodariei.

Situatia este similara pentru toate tarile din vecinatate, unde gradul de supraaglomerare a locuintei este de 44,6% in Ungaria, 44,2% in Polonia si 43,3% in Bulgaria. Media la nivelul UE era in 2014 de 17,1% din populatie. 

In Romania, potrivit datelor comunicate recent de compania de consultanta RealTime, doar 44% (3,755 milioane locuinte) din fondul locativ la nivel national (8,450 milioane de unitati) reprezinta stocul efectiv de locuinte moderne, cele care au baia in interior si sunt racordate la termoficare sau dispun de centrala proprie.