Cei care sunt din alte localități și nu au loc la cămin își caută o cameră cât mai aproape de facultate. Nu găsesc însă garsoniere sub 200 de euro, iar pentru un apartament se strâng mai mulți ca să împartă costurile.

Bucureştiul conduce clasamentul oraşelor cu cele mai mari chirii. O garsonieră se închiriază cu 330 de euro, în medie, cu aproape 90 de euro mai mult decât în toamna anului trecut. Cel mai mult s-au scumpit însă apartamentele cu două camere, de la 350 de euro, anul trecut, la 480 de euro acum.

Tarife mari sunt şi la Cluj-Napoca: o garsonieră costă, în medie, 300 de euro pe lună, iar apartamentele cu două camere ajung la 460 de euro.

Preţurile au crescut cu 10% faţă de anul trecut, susţin specialiştii imobiliari.

Ioana Oltean, specialist imobiliar: „Apartamente finisate modern, utilate în centrele universitare, sunt undeva la 400-500 de euro două camere, 500-600 de euro la trei camere, iar cele de la periferie au preţurile mai mici decât construcţiile noi."

Studenţii stau mai mulţi într-un apartament ca să poată împărţi chiria.

Studentă: „Apartamentul are patru camere. Stăm cinci persoane, cheltuielile sunt mai mici aşa, e mult mai rentabi. 120-130 de euro camera."

Nici la Timişoara tarifele nu sunt mici. Cu două săptămâni înainte de începerea anului universitar, apartamentele cu două camere din Timişoara se închiriază cu preţuri care pornesc de la 300-350 de euro, însă, cu cât locuinţele sunt mai aproape de universităţi, cu atât tarifele cu mai piperate.

Proprietarii cer pentru un apartament cu trei camere de la 400 de euro în sus, dar studenţii care aleg acest tip de locuinţe îşi caută de cele mai multe ori colegi de apartament, ca să împartă cheltuielile. Iar pentru o garsonieră se cer cel puţin 200 de euro.

În Iaşi, chiriile au crescut cu 10 la sută faţă de anul trecut. Pentru o garsonieră, tinerii plătesc în medie 260 de euro pe lună şi 385 de euro, dacă vor un apartament cu două camere. Proprietarii sunt dispuşi să închirieze şi unor grupuri de studenţi, dacă nu găsesc un singur chiriaş.

În Constanța chiria medie pentru o garsonieră este de 245 de euro de euro pe lună, iar în Braşov, 260 de euro.