Preturile terenurilor, in cadere libera! Acum este cel mai bun moment sa-ti faci o casa
Daca vrei sa-ti faci o casa, acum este momentul! Pe langa faptul ca materialele de cosntructie si mana de lucru s-au ieftinit considerabil de la debutul crizei, si preturile la trenuri au intrat pe acelasi trend descendent. Potrivit unei analize a agentiei imobiliare Galaxy Imob, preturile terenurilor au scazut si cu 50% in ultimii doi ani, cele mai ieftine gasindu-se in sudul si estul Capitalei.
Potrivit agentiei imobiliare, acum este cel mai bun moment din ultimul deceniu pentru investitii in terenuri, in conditiile in care segmentul imobiliar sufera cel mai mare declin.
Specialistii estimeaza ca in urmaroarele 3 - 5 luni preturile vor stagna, iar la inceputul anului 2011 este posibil ca acestea sa se diminueze din nou cu 5-10%.
Terenurile din zonele de sud si de est ale Capitalei continua sa ramana cele mai ieftine, in timp ce in afara orasului, vestul este din ce in ce mai cautat, iar nordul mai ieftin.
Vezi mai jos preturile terenurilor in Bucuresti si in afara Bucurestiului:
Zona Nord
• in Bucuresti, intre 450 si 1.700 de euro/mp
• in afara Bucurestiului, intre 15 si 75 de euro/mp
Zona Sud
• in Bucuresti, intre 150 si 350 de euro/mp
• in afara Bucurestiului, intre 10 si 55 de euro/mp
Zona Est
• in Bucuresti, intre 100 si 400 de euro/mp
• in afara Bucurestiului, intre 15 si 80 de euro/mp
Zona Vest
• in Bucuresti, intre 350 si 600 de euro/mp
• in afara Bucurestiului, intre 20 si 85 de euro/mp
Realizatorii analizei sustin insa ca la negociere se merge chiar si pana la o treime din suma ceruta de proprietar. De exemplu, in Cotroceni, preturile reale de vanzare, cele la care se incheie tranzactia, sunt de pana la 1.000 de euro pe metru patrat, chiar daca vanzatorii cer peste 1300 euro pe metru patrat.
Pentru investitii, cele mai cautate terenuri sunt in interiorul Capitalei, in acele zone denumite inchise, cum ar fi Aviatorilor, Kiseleff, Primaverii, acum mai ieftine. Pentru loturi de casa intre 250 si 600 de metri patrati, segmentul pe care se inregistreaza cele mai multe tranzactii, zonele vizate sunt in apropierea Capitalei unde exista utilitati si unde se vor dezvolta si alte proiecte imobiliare.
Ce trebuie sa stii cand iti cumperi un teren
La achizitionarea unui teren, cumparatorul trebuie sa solicite istoricul actelor de proprietate, certificatul de urbanism, schita terenului si, cel mai important, sa afle care sunt riscurile in cazul in care intentioneaza sa construiasca pe acel teren.
De evitat sunt zonele marginase, fara utilitati, care nu pot garanta ca-si vor mentine macar pretul si in viitor. Apoi, cele protejate prin lege sau terenurile de pe malurile lacurilor interioare ale capitalei deoarece se cer retrageri mari ale constructiei fata de luciul apei, iar stabilitatea solului este destul de redusa.
Pe acelasi subiect: