Analiza porneste de la informatiile obtinute in decursul anului 2014 de la 600 de utilizatori ai platformei HomeFinders.ro. Ea schiteaza carateristicile celui mai dorit apartament, precum si tipologia clientilor care apeleaza la serviciul de reprezentare a cumparatorului si evidentiaza evolutia cererii in raport cu oferta. 

Majoritatea persoanelor aflate in cautarea unei locuinte sunt interesate de zona Tineretului si isi doresc un apartament spatios, de trei camere. 

Preferinta bucurestenilor pentru aceasta zona este dictata de beneficiile pe care ea le prezinta, precum parc, accesul la doua magistrale de metrou, existenta bancilor, a spatiilor comerciale si a unor scoli apreciate. 

Zona Tineretului este prima optiune chiar si pentru persoanele care au locuit in zona si sunt interesate de achizitionarea unui apartament mai mare. 

Urmatoarele doua zone aflate in interesul cumparatorilor din Bucuresti, Aviatei si 1 Mai, releva o crestere a cererii pe segmentul mediu-plus. Insa daca in Tineretului se gasesc destul de multe oferte pentru apartamente, in Aviatiei si 1 Mai, cele pentru apartamente scoase la vanzare isi fac aparitia in numar mic. 

Aviatiei este zona in care se regaseste cea mai mare discrepanta intre cerere si oferta. Aici cererea pentru apartamente de doua, trei sau patru camere este in crestere progresiva, insa ofertele intarzie sa apara.

O situatie similara exista si in zona Stefan cel Mare, unde numarul de oferte disponibile pentru apartamente la etaje intermediare este in scadere. 

"Piata rezidentiala a Capitalei a intrat intr-un nou ciclu de evolutie. Zonele semicentrale, centrale si de Nord se confrunta cu o lipsa de oferte care sa acopere cererea in crestere. Ne asteptam ca situatia sa se schimbe in urmatoarea perioada, intrucat in aceste zone a fost demarat un numar important de proiecte rezidentiale", a declarat Matei Malos, managing partner HomeFinders.ro. 

Majoritatea cumparatorilor care doresc sa achizitioneze o locuinta pe segmentul de piata mediu-plus si apeleaza la serviciile de consultanta imobiliara au varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani si studii superioare. Dintre clientii HomeFinders.ro, 46,5% lucreaza in IT/telecomunicatii si 25% in domeniul financiar-bancar.