Potrivit unei statistici, furnizate de www.imobiliare.ro la solicitarea www.incont.ro, cu o suma de pana la 40.000 de euro poti cumpara, la ora actuala, un apartament cu una - doua camere, cu o suprafata de circa 30-35 de metri patrati si vorbim, bineinteles, de marile orase.

Ce poti cumpara cu pana la 40.000 de euro in Bucuresti?

In Capitala, cu bugetul propus, poti sa iti iei apartamente vechi cu o camera, cu o suprafata utila medie de pana la 30 mp, dar si apartamente cu doua camere cu o suprafata utila de aproximativ 35 metri patrati in zone precum Berceni, Militari, Drumul Taberei sau Rahova.

Tot in buget intra si apartamentele noi cu o camera cu o suprafata utila medie de pana la 28 metri patrati din Militari, Titan, Dristor sau Giulesti.

Ce poti cumpara cu pana la 40.000 de euro in Brasov?

In orasul de la poalele Tampei, lucrurile stau putin mai bine. Cu suma luata in calcul, poti sa cumperi apartamente vechi cu o camera, de 31 metri patrati, dar si apartamente cu doua camere cu o suprafata de pana la 42 mp, disponibile in Racadau, Drumul Poienii sau Tractorul.

Mai mult, oferta de apartamente noi cu una sau doua camere cu o suprafata utila de pana la 38 mp este doar in Racadau sau Exterior Sud.

Ce poti cumpara cu pana la 40.000 de euro in Cluj-Napoca?

In oferta actuala intra apartamente vechi cu o camera, cu o suprafata utila medie de pana la 36,5 mp, dar si apartamente cu doua camere, confort doi, cu o suprafata utila de pana la 38 mp, disponibile in zonele Manastur, Andrei Muresanu sau Gheorgheni.

Tot aici, sunt incluse si apartamentele noi cu o camera cu o suprafata utila de pana la 37 mp, disponibile in Dambul Rotund, Floresti sau Zorilor.

Ce poti cumpara cu pana la 40.000 de euro in Constanta?

In orasul Constanta, in bugetul stabilit, pot fi luate in calcul apartamentele vechi confort 1 cu o camera, care au o suprafata medie de 35 mp, dar si apartamente cu doua camere, confort doi, cu o suprafata de pana la 39 mp, disponibile in Tomis II, Tomis IV, Peninsula, Abator sau Far.

In cazul apartamentelor noi, cel mai bun pret este la cele cu una sau doua camere cu o suprafata utila de pana la 40 mp, disponibile in zone precum Poarta 6 sau Trocadero.

 Ce poti cumpara cu pana la 40.000 de euro in Iasi?

La un pret de pana la 40.000 de euro gasesti apartamente vechi cu o camera (de 31 mp), dar si apartamente cu doua camere cu o suprafata de pana la 45 mp, disponibile in zonele Nicolina, Tatarasi, Podu Ros, Aeroport, Pacurari sau Bucium, precum si apartamente noi cu una sau doua camere cu o suprafata utila de pana la 39 mp in Nicolina, Tatarasi sau Bucium.

Ce poti cumpara cu pana la 40.000 de euro in Timisoara?

In cazul apartamentelor vechi, poti obtine un maximum de suprafata utila de 42 metri patrati, in care intra un apartament confort 1 cu o camera sau un apartament cu doua camere semidecomandat confort 2.

Zonele in care poti gasi astfel de oferte sunt Sagului, Dambovita, Complex Studentesc sau Iosefin.

Referitor la apartamentele noi, aici oferta are o suprafata utila de pana la 38 mp, care corespunde unui apartament cu o camera, fiind disponibile in Steaua sau Sagului.

Potrivit unui comunicat recent al www.imobiliare.ro, cei mai multi dintre doritorii de apartamente cauta locuinte la preturi de sub 40.000 de euro.

Statistica este confirmata si de agentii imobiliari.

Viorica Dutu, agent imobiliar la Orange Consulting. a declarat pentru www.incont.ro ca si clientii, pe care ii are, ii cer in mare cam acelasi lucru... adica locuinte ok la preturi cat mai mici, iar 40.000 de euro este un plafon maxim in multe cazuri.

"Insa oferta la 40.000 de euro, in Bucuresti, este destul de restransa si, de regula, gasesti garsoniere la etaje superioare cu imbunatatiri, in el mai bun caz sau apartamente confort 2 fara imbunatatiri", spune ea.

Viorica Dutu mai arata insa ca "proprietarii nu mai vor sa mai lase din preturi si nu sunt deloc constienti ca puterea financiara a cumparatorilor este din ce in ce mai mica si ori vor ramane cu locuintele respective ori vor ajunge sa le vanda mai tarziu mult mai ieftin".

Potrivit agentului imobiliar, exista insa si exceptii.

Are la vanzare un apartament  nou cu trei camere la mansarda, pe Fizicienilor, la pretul de 36.500 de euro si spune ca proprietarul ar fi dispus sa mai lase cateva mii de euro din pretul doar ca sa vina cineva sa-l cumpere cu banii jos.

"Pretul este unul extrem de bun si am avut si 20 de vizite pe zi la acest apartament, dar inca nu l-am vandut", povesteste agentul.

Potrivit imobiliare.ro, la nivel national, 70,4% din cautarile efectuate in segmentul rezidential in perioada 6 mai – 9 iunie 2010 s-au indreptat catre apartamente, 21,2% au urmarit case sau vile si doar 8,4% au vizat terenuri pentru constructii.

"Din numarul total al cautarilor care au vizat apartamente, in absolut toate cele sase mari orase analizate, proportia cautarilor care au avut ca rezultat apartamente vechi este covarsitoare: 98,2% din cautarile de apartamente efectuate de vizitatorii din Timisoara, 98,4% in Iasi, 98,6% in Brasov si Constanta, 98,7% in Cluj-Napoca, respectiv 99,5% in Bucuresti“, explica Adrian Erimescu, director general www.imobiliare.ro.