Avem deja sase ansambluri rezidentiale "verzi" in toata tara, iar mai nou, bancile ofera si ele imprumuturi, cu reduceri importante, celor care vor sa cumpere o asemenea locuinta. Dobanzile preferentiale inseamna pentru cei care iau un astfel de credit un castig de patru salarii minime pe economie, intr-un singur an, comparativ cu un credit clasic. Asta pe langa faptul ca factura la intretinere, la apartamentele verzi, este de aproximativ 10% din cea a unei case normale.

O casa construita dupa principiile designului bio-climatic costa 230.000 de euro. Este o locuinta de lux, dar pentru ca vorbim despre o casa pasiva pe proprietar intretinerea ei nu il costa aproape nimic, sustin dezvoltatorii. "Toate echipamentele sunt practic folosite mult mai putin intr-o astfel de casa, in comparatie cu orice casa traditionala. De fapt, sunt folosite de 10 ori mai putin, asa aceleasi echipamente, aceeasi pompa va dura mult mai mult decat orice alta pompa", sustine Leonidas Anastasopoulos, dezvoltator.

Casa produce curent electric, nu are calorifere, dar caldura vine din sistemele de panouri pentru apa calda care incalzesc conductele cu aer si implicit incaperile. Ferestrele cu plante pe balcon sunt vara paravan in fata soarelui arzator, iar iarna bariera verde e adapost pentru crivat. Pentru banci, faptul ca proprietarul e scutit de intretinere inseamna ca are mai multi bani cu care sa plateasca ratele. Asa a aparut ipoteca verde. "Vorbim despre un risc semnificativ mai redus in privinta caselor verzi. Pentru ca au costuri energetice mult mai mici, costuri de reparatie mult mai mici, locatari mult mai sanatosi - ceea ce e foarte important pentru ca iti poti plati facturile daca esti sanatos", a explicat Steven Borncamp, CEO al RoGBC.

Bancile ofera deocamdata preferential acest tip de imprumut - doar celor care cumpara apartamente sau case omologate dupa cele mai inalte standarde de eficienta energetica din Europa si din lume. Dobanzile sunt mai mici, la fel si ratele.

Un credit cu ipoteca verde inseamna pentru proprietarul unui apartament verde o reducere de peste 850 de euro pe an fata de un imprumut obisnuit. Intretinerea unui astfel de apartament este si ea una extrem de mica - practic de doar 10% din cea a unei locuinte clasice.

In acest ansamblu de lux din Capitala, proiectantii sustin ca prin economiile facute la facturi, in timp, apartamentele isi platesc singure 3-4 rate din credit pe an. Cladiri "verzi" avem si in Timis, Cluj sau Iasi. Potrivit directivelor Comisiei Europene, in anul 2020 in toate tarile Uniunii, inclusiv Romania, se vor construi obligatoriu numai cladiri independente energetic. Deocamdata astfel de case pasive costa in medie cu 10-20% mai mult decat cele clasice, conectate la retele de gaze si electricitate.