Daca in Bistrita, doi frati au ridicat o constructie numai din paie, lut, nisip si apa, in Alba, un olandez are un plan si mai indraznet. Vrea sa puna pe picioare o cladire de birouri cu pereti din canepa. Ambele constructii sunt extrem de sigure, sustin arhitectii, si ofera numai beneficii.

Daca se indoieste cineva ca aceasta casa este construita dintr-un amestec de paie, lut, nisip si apa, proprietarul casei spune ca: "Se numeste fereastra adevarului, asa am numit-o noi metaforic. Construita din baloti de paie care au fost presati."

Ideea unei astfel de constructii apartine fratilor Axinte, care au ridicat in mai putin de doi ani o casa suta la suta ecologica la Sangeorz-Bai, in Bistrita-Nasaud.

Cristian Axinte, proprietarul casei: "In Belgia sunt asemenea constructii din baloti de paie, inclusiv sali de sport, magazine. Peretii au fost cei mai grei si stabilirea exacta a compozitiei, nisipului, a lutului."

Pentru ca ideea de suta la suta ecologic sa fie dusa pana la capat, cei doi frati au creat si un acoperis viu.

Cristian Axinte, proprietarul casei: "Pe acopers e iarba, o iarba speciala numita sedum, o iarba care rezista la +/- 40 de grade Celsius."

Nici aspectul fatadei nu a fost neglijat. Doua artiste au pictat casa ecologica intr-un stil original, insa in ton cu specificul locului.

Mirela Treistaru, pictorita: "Am fost pe la vecini si mi-au scos din dulap costume populare, stergare si am facut fotografii si de la asta a pornit totul."

Cu toate ca natura a fost furnizorul principal pentru constructia unei astfel de case, a costat in jur de 30.000 de euro.

In Sebes, judetul Alba, un olandez care cultiva canepa in zona, a decis sa foloseasca planta in constructii.

Mark Reinders, directorul general al firmei din Olanda: "Peretele este izolat pe interior si, astfel, se pastreaza caldura, nu se simte frigul si zgomotul nu se aude."

O astfel de cladire pastreaza o temperatura constanta in interior, iar facturile se reduc la jumatate.