Casa viitorului, cu factura la utilitati ZERO, construita de cativa studenti din Bucuresti. Poate sa produca si bani pentru ca trimite curent electric in reteaua nationala
Casa viitorului a fost construita de cativa studenti din Capitala. Locuinta produce singura curent electric, apa calda sau aer conditionat si nu are centrala termica sau aparate de climatizare.
Pe langa faptul ca factura la utilitati e zero, casa poate sa aduca si bani, pentru ca trimite curent electric in reteaua nationala.
Prototipul nu e de vanzare. Are 180 de metri patrati, doua etaje si a costat 350.000 de euro. Dar varianta pentru omul de rand ar putea ajunge la 130.000 de euro, spun cei care au construit Casa EfDen. Asta inseamna 800 de euro pe metru patrat.
Sera e in timpul iernii un buffer termic. Tine de cald iarna si racoreste prin ventilatie vara. Poti sa iti plantezi rosii sau alte plante, e un loc de relaxare, poti sa iei cafeaua cu cei dragi aici. Plus ca are un rol important in iluminarea naturala a casei.
Constructorii au transformat efectul de sera, de care sufera toate marile orase din cauza poluarii, intr-un calorifer sau in aer conditionat, in functie de anotimp.
"Nu are calorifere, caloriferele sunt de fapt in pereti. Aici avem boilere si sistemul pentru conductele serpentine din pereti, plus un recuperator de caldura. Ce inseamna asta - ca aerul viciat pe care-l produci intr-o locuinta are o temperatura buna si il folosim ca sa incalzim aerul de afara ca sa fim eficienti energetic."
Iar baia are un sistem complex de reciclare a apei, asa ca nimic nu se iroseste. Iar pe post de odorizant, un perete verde.
Mihai Toader-Pasti, manager proiect EfDen: "Este un perete din muschi natural, are rol de filtrare a prafului si a aerului - si un rol estetic. Il rupi de aici si il pui aici, el se regenereaza si gata, arata perfect. Trebuie doar stropit o data pe luna, cu niste apa cu nutrienti"
Pe acoperis, casa are panouri solare ce produc energie electrica, dar si panouri pentru incalzirea apei. Pierderile de energie sunt foarte mici pentru ca izolatia peretilor si materialele folosite sunt certificate energetic. Iluminatul se face numai cu leduri, iar calculele arata ca proprietarii unei asemenea case ar putea chiar sa vanda curent electric.
Din anul 2020, Uniunea Europeana ne impune ca toate locuintele care se vor construi in Romania sa aiba costuri aproape zero la intretinere.