Capitala a depășit pragul de un milion de angajați, iar rata șomajului este la un minim record. Domeniul care se confruntă cu un deficit uriaș de forță de muncă
Cladire de birouri
Numărul de angajaţi din clădirile de birouri clasa A şi B din Capitală a ajuns la aproximativ 250.000 la finalul anului trecut, în timp ce efectivul total al salariaţilor a depăşit pragul de un milion de persoane în ianuarie 2018, conform unei analize realizate de Cushman & Wakefield Echinox.
Efectivul salariaţilor din Bucureşti a crescut în cea de-a doua jumătate a anului trecut cu aproximativ 40.000 de persoane, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică, circa 10.000 de persoane fiind recrutate în rândul companiilor cu sedii în clădirile de birouri moderne, potrivit estimărilor.
Ţinând cont de proiectele de birouri a căror livrare este anunţată în acest an, precum şi de planurile de recrutare anunţate în special de companiile internaţionale prezente pe piaţa locală, numărul angajaţilor din clădirile moderne de birouri din Bucureşti ar putea urca spre 280.000 de persoane până la finalul acestui an.
"Numărul angajaţilor din Bucureşti este în creştere, cu peste 100.000 de noi angajaţi în ultimii trei ani. În acelaşi timp, se constată şi o evoluţie semnificativă a condiţiilor de lucru oferite de angajatori, ca factor important în procesul de retenţie. Rata şomajului este la un minim record, de 1,5%, iar în rândul specialiştilor din zona IT există un deficit de personal substanţial, motiv pentru care Bucureştiul trebuie să îşi menţină atractivitatea pentru a absorbi forţa de muncă din alte zone”, spun analiştii.
Aproximativ 65.000 de persoane lucrează în clădirile de birouri din zona Pipera, circa 55.000 în zona Centru - Nord, iar în Vest în jur de 38.000, cele trei zone concentrând 63% dintre angajaţii clădirilor moderne de birouri din Bucureşti.
Clădirile de birouri cu cea mai mare rată de metri pătraţi per angajat sunt situate în special în zona centrală şi CBD (Central Business District - Piaţa Victoriei - Piaţa Charles de Gaulle), care găzduiesc în special sedii de firme din consultanţă, bănci şi asigurări sau farma.
Cu cea mai mică rată pe metrul pătrat rămâne în continuare zona Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), zonă de birouri dedicată operaţiunilor de back-office, fiind o destinaţie aleasă în special de companiile care oferă servicii de outsourcing.
Pe acelasi subiect: