Potrivit Raportului asupra stabilităţii financiare, publicat de Banca Naţională a României, din punctul de vedere al instituţiilor de credit, preţul proprietăţilor rezidenţiale a înregistrat în primul trimestru din 2019 o creştere marginală, contrar aşteptărilor de scădere semnificativă din trimestrul anterior.

Pentru trimestrul al doilea al anului 2019, instituţiile de credit estimează o evoluţie relativ constantă a preţurilor locuinţelor.

În ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor de imobile rezidenţiale, acesta s-a redus în a doua jumătate a anului 2018 şi, respectiv, primul trimestru din 2019 (-26 la sută T1 2019 raportat la T1 2018).

Pe de altă parte, a crescut perioada necesară vânzării unui apartament la 90 zile (în medie pentru ultimul trimestru din 2018), comparativ cu 81 zile în aceeaşi perioadă a anului 2017.

În aceeaşi perioadă, pe segmentul pieţei imobiliare comerciale s-a remarcat o evoluţie modestă a chiriilor şi a ratelor de ocupare relativ la perioada anterioară.

În ceea ce priveşte oferta de clădiri imobiliare, aceasta a urmat o traiectorie mixtă. Pentru segmentul clădirilor rezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii rezidenţiale a scăzut cu 13% în intervalul aprilie 2018 - martie 2019 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, pe când numărul de locuinţe terminat în cursul anului 2018 a fost cu 12% mai mare faţă de anul precedent.

Din punct de vedere al numărului autorizaţiilor de construcţie nou emise, s-a observat o evoluţie eterogenă. În timp ce în Bucureşti s-a înregistrat o scădere cu 6%, pentru restul ţării numărul de autorizaţii rezidenţiale a crescut cu 4%. Cu toate acestea, suprafaţa de metri pătraţi utili aferentă autorizaţiilor de construcţii nou emise s-a majorat atât în Bucureşti (plus 6%), cât şi la nivel naţional (plus 9%).

Pe segmentul pieţei imobiliare comerciale s-a observat o intensificare a activităţii, în pofida creşterii costurilor cu forţa de muncă şi cu materialele. Numărul de autorizaţii pentru construcţii nerezidenţiale a crescut cu 16% în anul 2018, iar în primele două luni ale anului 2019 cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.