Potrivit unui studiu realizat de Storia.ro și D&D Research, s-a constatat că cei mai mulți respondenți vor să își schimbe locuința în următoarele 6-12 luni (39,5%).

Principalele motive aflate la baza acestei decizii au legătură cu intenția de a achiziționa o locuință proprie (37,9%) și cu nevoia de a dispune de un spațiu mai generos (25,8%).

Întrebați dacă sunt interesați să cumpere sau să închirieze, cei mai mulți respondenți au ales prima variantă (62,3%).

Majoritatea românilor incluși în cercetare caută un apartament în bloc (61,1%), în timp ce 24,7% își doresc o casă de sine stătătoare, aflată în afara unui cartier rezidențial. Ceilalți se află în căutarea unui apartament în vilă (6,2%) sau își doresc o casă aflată într-un cartier rezidențial (7,2%).

Aproape toți respondenții (95,8%) intenționează să se mute în același oraș, iar 67% în același cartier în care locuiesc la ora actuală.

Care sunt criteriile de care țin cont românii atunci când caută o nouă locuință

Întrebați care sunt criteriile de care țin cont atunci când caută o locuință nouă - dincolo de buget - românii incluși în cercetare au făcut referire la zonă (47,8%), suprafața utilă (29,1%), numărul de camere (35,8%), suprafața totală sau construită (26,5%) și la facilitățile din preajma locuinței (22,9%).

Anul construcției, accesul la o parcare, apropierea de stațiile de mijloc de transport, calitatea finisajelor și compartimentarea sunt alte criterii amintite de către respondenți.

Peste 61% dintre respondenți au declarat că folosesc site-urile de anunțuri imobiliare atunci când își caută o nouă locuință, în timp ce 45,3% preferă să caute direct în motorul de căutare Google, iar 43,6% apelează la prieteni și cunoștințe.

Realizat cu ajutorul agenției de cercetare D&D Research, studiul a implicat 1.050 de respondenți cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani, 50% femei și 50% bărbați.