Pe strada Batistei din Capitala, la cateva sute de metri de Piata Universitatii, gasim Palatul Spayer, o bijuterie arhitecturala inaugurata in 1900. Primul proprietar a vandut-o apoi faimoasei banci Marmorosch Blank, al carei sediu a fost pana la falimentul ei din anii '30.

Eduard Uzunov, presedinte companie imobiliara: "Este o cladire art-nouveu cu destinatie de palat pentru aceasta familie Spayer, are in acest moment 1000 de metri patrati de teren si 1000 de metri patrati de constructie, era mult mai mare, era constituita si dintr-un corp secundar..."

Dupa razboi palatul a fost nationalizat de comunisti. Mostenitorii au obtinut retrocedarea cladirii abia anul acesta, dupa 19 ani de procese in instanta. Si, desigur, vor sa o vanda. Proprietarii au cerut pentru acest palat suma de 4,2 milioane de euro.

In perioada comunista palatul a fost folosit de Gospodaria de Partid. Dupa Revolutie in aceasta cladire a avut sediul "Asociatia 21 decembrie", iar in anii '90 a activat aici si Conventia Democrata. In urma cu cativa ani a functionat aici chiar si o braserie. Fiecare dintre acesti locatari a mai stricat ceva. De pilda, unii au dat gauri in coloanele de marmura. Asa ca viitorul proprietar va trebui sa bage mana adanc in buzunar si dupa ce va cumpara cladirea.

Eduard Uzunov, presedinte companie imobiliara: "Eu consider ca ea poate fi o minune din nou cu circa 5,5 - 6 milioane de euro, insemnand pretul care se cere plus restaurarea".

Desi vanzarea Palatului abia a fost anuntata, deja au aparut cativa potentiali cumparatori.