Costul de 400 de euro pe metrul patrat construit are la baza un pret pentru caramida care a scazut anul trecut cu 10%, unul ciment  redus cu 5-10% si unui la BCA mai mic cu 15-18% decat era de exemplu in 2008.

Preturile la ciment si BCA vor continua sa scada in prima parte a acestui an cu 2-3%, au declarat producatorii de profil.

Asta inseamna o veste foarte buna pentru cei care aveau planificate constructii sau renovari.

"Acest inceput de an este cel mai bun prilej pentru achizitia de terenuri si materiale de constructii. Cu preturile din prezent nu ne vom mai intalni", a explicat Marius Dumitru Marin, directorul general al societatii Macon Deva, cofondator si vicepresedinte al asociatiei PROBCA (Asociatia producatorilor de BCA).

Scaderea preturilor vine ca urmare a diminuarii cererii, care este asteptata in acest an sa scada cu 5-10%.

Sectorul de constructii a fost unul dintre cele mai afectate de criza financiara, dezvoltatorii si constructorii nemaiavand finantare pentru continuarea lucrarilor incepute.

Romania a avut in noiembrie cea mai mare scadere a lucrarilor de constructii dintre tarile membre ale Uniunii Europene, de minus 24,4 la suta, conform datelor prezentate marti de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

La nivelul zonei euro, volumul lucrarilor de construcţii a inregistrat, in ritm anual, o scadere de opt procente, iar in UE s-a inregistrat un declin de 6,7 procente.

Dupa Romania, scaderi mari ale lucrarilor de constructii s-au inregistrat in Bulgaria (minus 22,5 procente), Slovenia (minus 18,1 procente) si Spania (minus 16,5 procente).

Doar trei state membre UE - Polonia (8,8 procente), Cehia (6,4 procente) si Germania (3,8 procente) - au inregistrat o crestere a volumului lucrarilor de constructii in luna noiembrie 2009 comparativ cu aceasi luna din 2008.

In luna noiembrie 2009, comparativ cu luna precedenta, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 0,6 procente in Uniunea Europeana si cu 1,1 procente in zona euro.

Preturi materiale de constructie

Material

Pret

UM

Ciment

16,5 lei

35 kilograme

Fier beton

1,9 lei

1 kilogram

Caramida

3,2 lei

1 bucata

BCA

220 lei

1 metru cub