Statul ofera garantii suplimentare pentru deschiderea unei mici afaceri. Ce variante de finantare au IMM-urile
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) ar putea reduce comisioanele sau creste ponderea garantiilor pe care le acorda pentru a sustine IMM-urile din diverse secotare, precum cele inovative sau care genereaza valoare adaugata suplimentara.
"Ne-am propus pentru urmatoarea perioada dezvoltarea de noi produse care sa sustina diverse sectoare ale IMM-urilor, cu preponderenta cele foarte inovative sau care genereaza valoare adaugata suplimentara. Ma gandesc la reducerea unor comisioane practicate sau modificari ale ponderii garantiilor pe care le acordam", a declarat vineri Claudiu Stanescu, consilier al presedintelui FNGCIMM, citat de Mediafax.
El a aratat ca Fondul ar putea indentifica, impreuna cu bancile, zonele care au prezentat unele probleme din perspectiva influentei crizei pentru IMM-uri sau care au inregistrat un risc pe o anumita zona. FNGCIMM vrea sa gaseasca o solutie prin care atat creditarea pe zona IMM-urilor, cat si garantarea pe care o acorda sa reprezinte un pas spre relansarea economiei.
La randul sau, Mihai Dudoiu, avocat asociat la firma Tuca Zbarcea si Asociatii, a prezentat modalitatea prin care IMM-urile pot atrage finantare pentru un proiect, inclusiv etapele acordarii unei finantari de proiect sindicalizate, in care mai multe banci finanteaza proiectul respectiv si isi asuma expunerea fata de acesta.
"IMM-urile au in perioada de criza cele mai mari dificultati in a-si asigura finantarile necesare. Daca o companie de talie mare poate sa gaseasca alternativa la finantarea bancara, poate sa se finanteze prin emisiuni de bond-uri sau poate sa se indrepte spre piata de capital pentru a obtine finantare, in cadrul unui IMM astfel de solutii sunt foarte limitate sau chiar inexistente si atunci finantarea bancara este esentiala. Alternative precum factoring, leasing sunt legate de activitatea bancara si probabil reprezinta resurse mai scazute de a asigura finantarea", a afirmat Dudoiu.
El a precizat ca alternativele de atragere de resurse pentru un IMM le reprezinta corporate finance (finantare prin investitii directe) si project finance (finantare de proiect), alegand sa detalieze a doua optiune.
Daca finantarile prin investitii directe sunt acordate unor firme cu activitate in desfasurare, cu un istoric, clienti si venituri constante, finantarile de proiect sunt destinate unei societati de proiect, care nu are alta activitate in afara acelui proiect si vrea sa atraga finantare pentru acesta, fara sa aiba un istoric si alte argumente exceptand planul de afaceri.
Pentru un proiect nou, contractul de credit poate fi bilateral, intre client si banca, sau sindicalizat. Totodata, poate cuprinde una sau mai multe facilitati de credit, la termen sau revolving, prin care liniile atrase si rambursate pot fi utilizate din nou pana la scadenta contractului.
Documentele de finantare vor include si un contract de subordonare a datoriilor, de obicei debitele fata de finantatori fiind platite cu prioritate fata de alte datorii ale societatii de proiect, cum ar fi dividende, imprumuturi subordonate sau catre actionari.
Pe langa ipotecile mobiliare si imobiliare constituite, IMM-urile pot utiliza si garantii specifice aferente schemelor de suport puse la dispozitie prin programe guvernamentale sau ale Uniunii Europene, precum cele emise de FNGCIMM, de Eximbank sau prin programul Kogalniceanu.
Pe acelasi subiect: