Servicii interzise care aduc profituri uriase. Suma pentru care oricine isi poate controla partenerul de viata ori de afaceri
Viata intrece filmul si ne demonstreaza ca oricine isi poate controla partenerul de viata ori de afaceri, chiar daca legea pedepseste acest lucru. Pentru suma corecta, unii detectivi particulari sunt gata sa monteze camere de luat vederi acasa la persoana vizata, sa-i monitorizeze activitatea pe internet ori sa-i asculte telefonul, fara niciun mandat. In goana dupa castig, detectivii uita ca aceste servicii le pot aduce ani grei de inchisoare.
Am cautat un detectiv particular sa o verifice, chipurile, pe iubita partenerului de afaceri, un strain indragostit lulea de fata, care se teme ca-l inseala. Detectivul ne propune s-o urmareasca si prin metode care incalca legea, cum ar fi instalarea unui soft pe calculator prin care sa-i monitorizeze fetei corespondenta, dar si montarea unor camere ascunse, la ea acasa.
Nota de plata este pe masura cererii: 4.000 de euro cu filaj cu tot.
Se poate si mai ieftin, daca renuntam la camerele ascunse si ne multumim doar cu monitorizarea activitatii din mediul virtual. 200 de euro pentru instalarea unui soft pe calcurator, 100% sigur.
Atentie, faptele sunt ilegale. Tinerea sub observatie a vietii private sau interceptarea unei conversatii private fara drept sunt aspru sanctionate. Violarea secretului corespondentei, de exemplu, se pedepseste cu inchisoarea de la sase luni la trei ani in forma simpla, sau cu doi pana la cinci ani in forma agravata.
Anuntati ca au fost filmati cu o camera ascunsa, cei doi detectivi au refuzat sa faca vreun comentariu. O fac insa colegii lor de breasla. "Nu ma uimeste. Sunt lucruri care se intampla pe piata, fiecare incearca sa supravietuiasca, asta e un business de nisa. Daca dansii hotarasc sa incalce legea, isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce fac", spune Laurentiu Florea, vicepresedinte Patronatului Detectivilor Particulari.
Apetitul romanilor pentru astfel de dispozitive este insa tot mai mare, iar Internetul e plin de astfel de produse care-i pot ajuta pe curiosi sa urmareasca pe oricine.
"Am avut clienti care au folosit astfel de probe in instanta impotriva partenerului. Singura problema este ca a ajuns el sa fie cercetat pentru detinerea unor astfel de conversatii", explica avocatul Bogdan Vlad.
Agentiile de detectivi particulari estimeaza ca doar anul trecut in Romania s-au vandut 34.000 de microfoane spion, 22.000 de camere video disimulate si 8.000 de microfoane GSM.
Sa nu uitam insa ca in urma cu doi ani, 50 de persoane din 20 de judete au fost cercetate pentru interceptarea ilegala de convorbiri telefonice.