Fosnetul afacerii cu arbori Paulownia i-a trecut lui Adrian pe la urechi in urma cu 2 ani. Acum, are deja plantatii in Galati, Braila, Tulcea, Brasov, Constanta si Cluj. Copacii lui nu sunt inca buni de taiat, dar deja a incheiat contracte sa-i exporte in strainatate, cand le va veni vremea. Acest arbore "minune", creste in China de 3000 de ani si este recunoscut pentru rezistenta lui.

"Aceasta planta este adaptata pentru conditiile de joasa temperatura, de -30, si de inalta temperature, peste 50 de grade”, spune Adrian Vladarean, om de afaceri.

Pe 5 hectare de teren se pot planta 600 de arbori cu o investitie initiala de 4.000 de euro. Fiecare dintre ei va ajunge cam la 15-20 de metri si atunci poate fi taiat si vandut. Se obtin cam 30.000 de euro din acest lot, dar partea buna e ca niciun copac nu trebuie plantat din nou - pur si simplu iese din vechea tulpina.

 "Daca aveti un teren anul acesta putem planta peste 5 hectare la persoane fizice sau juridice, cu o investitie de aproximativ 4.000 de euro din care se pot obtine aproximativ 100.000 de euro in zece ani", spune omul de afaceri.

Ne mutam in judetul Cluj, unde pe o suprafata de mai bine de 20 de hectare, intre lanurile de porumb si grau, isi fac loc 12.000 de copaci Paulownia, si acestia prea mici inca pentru taiere.

Investitori din tari precum Italia, Spania sau Franta au contractat deja cu trei ani inainte 70% din cultura omului de afaceri. Restul de 30% ramane la noi in tara pentru centralele de biomasa.

Copacii Paulownia sau arborii energetici, cum mai sunt numiti, degaja foarte multa caldura cand sunt arsi la temperaturi ridicate. Doua kilograme din acest lemn echivaleaza cu 1 litru de motorina.

"Acest tip a fost facut special pentru cherestea. 70% din produsul finit este folosit pentru cherestea calitatea I si restul este biomasa. Costurile sunt doar la plantare prima oara", spune Mihai Neamtu, reprezentant firma.

Dar pentru investitia initiala un ajutor poate sa vina din fonduri europene neramburasbile. Se pot obtine pana la pana la 80% din valorea proiectului, bani care acopera aproape integral costul arbustilor. Apoi, ei nu sunt greu de intretinut si, mai mult, pot fi folositi si in scop decorativ, pentru ca au flori foarte frumoase.