Dupa 10 ani petrecuti in Spania, doi frati au decis sa se intoarca acasa, in satul lor din judetul Alba, si sa investesca peste 150.000 de euro intr-o ferma de oi. Cele mai multe animale provin din Spania, fiind o rasa iberica de carne si lana.

"O oaie ne-a costat 500 de euro, cu tot cu transportul, iar un berbec 1.100 de euro. E pretabila si de carne si de lapte, mai mult de lapte, poate sa ajunga si la 5 litri", povesteste Alin Grigorescu.

Cei doi frati au avut o firma de constructii in Spania, unde lucrau cate 14 ore pe zi. Dupa ce au adunat destui bani, s-au gandit sa se reprofileze. "Am vazut o idee la cineva in Spania, cu oile astea de lapte, si am zis sa incercam si la noi in tara", adauga fermierul. Cei doi frati vor ca in viitor sa isi construiasca si o mica fabrica, unde sa produca preparate din lapte de oaie.

La cativa kilometri distanta, in comuna Daia Romana, un alt roman harnic si-a deschis o firma de amenajari interioare. Simion a muncit patru ani tot in Spania dar, din cauza crizei, lucrurile incepusera sa mearga din ce in ce mai prost. Asa ca venit intre ai lui, iar acum are deja patru angajati pe care ii coordoneaza. "Am furat ceva si noi de la spanioli, le-am luat banii, cand a mers bine (rade). Acum daca nu mai merge, ne-am intors in tara", spune Simion Cibu.

De la spanioli, barbatul a invatat tehnicile de lucru in constructii, iar la plecare a luat cu el mai multe utilaje moderne, care ii usureaza munca. "Le-am luat si tehnologia, le-am luat si masinile, si le-am adus in tara. Speram sa mearga si aici foarte bine", adauga patronul.

Multi dintre cei care si-au facut aici afaceri, spun ca in ciuda piedicilor si greutatilor din tara, sunt decisi sa ramana. Cat despre locurile in care au trudit din greu, spera sa le revada doar in vacanta.