Povestea incredibila a celui mai de succes manager din 2012. De la clovnul scolii, la afacerea de 12 miliarde dolari
David Alan Tepper are 55 de ani si este hedge fund manager. A creat fondul Appaloosa si este directorul care a facut cei mai multi bani in 2012.
Anul trecut, David Alan Tepper, fondatorul unei afaceri de 12 miliarde de dolari, a fost omul care a castigat cel mai bine din breasla, aducand acasa 2,2 miliarde de dolari, conform revistei Forbes.
Dar inainte sa devina un manager de succes, Tepper era doar un pusti timid, pasionat de matematica si spectacole de teatru organizate in scoala.
S-a nascut in 1957 si a crescut intr-o casa de evrei, intr-un cartier oarecare din Pittsburgh, Pennsylvania. fiind al doilea din cei trei copii ai familiei. Situatia financiara nu era dintre cele mai bune. Tatal sau, Harry, era contabil, iar mama, Roberta, profesoara la o scoala publica.
Meseria tatalui sau l-a impins catre o relatie timpurie cu matematica. La varsta de 4-5 ani, sora sa, care era in clasa a doua, il lua cu ea la scoala, pentru a-si putea etala abilitatile de inmultire si adunare. Odata ajuns la liceul din Pittsburg i-a fost greu sa se integreze, din cauza timiditatii sale, dar a inceput apoi sa devina cunoscut pentru glumele pe care le facea. Obiceiul i-a adus insa multe pedepse din partea conducerii. Din cauza unei farse pe care o pusese la cale a ajuns in biroul directorului, unde avea sa isi aleaga pedeapsa: zece lovituri cu nuiaua de lemn sau zece zile de suspendare. Spre norocul sau insa, in acel moment a izbucnit alarma de incendiu, scapand in acest fel de ambele.
Desi era un elev constiincios, nu a luat niciodata nota maxima, pentru faptul ca nu se simtea suficient de motivat. In schimb, obisnuia sa chiuleasca de la ore ca sa manance clatite peste drum de scoala. In ultimul an a castigat premiul pentru cel mai bun actor, oferit de liceu, pentru rolul pe care l-a jucat in musicalul “Bye, Bye Birdie”.
Tepper a devenit apoi interesat de burse datorita tatalui sau, care ii povestea despre diverse investitii. Prima sa investitie a fost in o suta de actiuni a cate doi dolari, intr-o firma pe nume Career Academies. Compania a dat in cele din urma faliment, insa asta nu l-a oprit sa continue.
Ca sa isi poata plati taxele de la Universitatea din Pittsburgh, s-a angajat la biblioteca din campus. A absolvit in 1978 si, desi primise o oferta sa lucreze la Procter & Gamble, a ales sa lucreze ca analist de credite la Equibank. Si-a luat apoi diploma de MBA la Scoala de Administratie Industriala a colegiului Carnegie Mellon, careia, mai tarziu, i-a donat alaturi de sotia sa, Marlene, suma de 55 milioane de dolari. Institutia se numeste acum Tepper School of Business.
Dupa ce a obtinut diploma de MBA a lucrat pe rand in cadrul mai multor firme, in departamentul financiar sau ca analist. Pe sotia sa, Marlene, a cunoscut-o in Boston, la un bal. Sora lui Tepper i-a trimis un bilet acesteia, ca sa se asigure ca nu urmarea sa puna mana pe banii ei.
In 1986 a fost recrutat de catre Goldman Sachs in functia de analist de credite, unde a avut o ascensiune rapida. A plecat insa din cauza ca nu a fost numit partener in conducere.
“Am parasit Goldman Sachs. Ma gandeam sa ma duc intr-un alt loc de pe Wall Street. Nu voiam sa fac asta. Era o nebunie. Dupa ce ai lucrat pe Wall Street, te-ai mai angaja la McDonald’s sau in vanzari? Eu m-as fi angajat la McDonald’s”, a spus Tepper intr-un interviu acordat Bloomberg.
Astazi conduce o companie de 12 miliarde de dolari, al carei nume, Appaloosa, are o istorie interesanta.
“Cand am infiintat Appaloosa (n.r. in 1993) am vrut sa o numim Pegasus, pentru ca toata lumea folosea nume grecesti. Am completat formularele, am platit cei 300 de dolari, dar ni s-a spus ca numele era deja luat de catre Pegasus Funds. Ne-am gandit ca Pegasus este un fel de cal. Nu voiam sa fim Unicorn Fund, asa ca ne-am uitat intr-o carte despre cai, unde cel de-al doilea nume era Appaloosa, pe care l-am si ales”, povesteste David Tepper.
In 2003, compania inregistra o crestere de 148%, dupa achizitionarea Enron, World Com si Conseco, firmele care se confruntau cu cele mai rasunatoare falimente de la acea vreme. Dupa ce in 2008 lucrurile incepusera sa devina dificile, pe fondul crizei, un an mai tarziu Appaloosa a avut din nou o crestere de 130%. Tepper mizase pe sprijinul pe care guvernul american il va acorda bancilor si nu s-a inselat.
David Tepper isi dedica timpul liber sportului, fiind pasionat inca de mic de baseball si fotbal. Detine 5% din echipa locala de fotbal american, Pittsburgh Steelers. De asemenea, la aniversarea a 50 de ani, managerul a avut parte de un show inedit. Protagoniste: moderatoarea TV Ellen DeGeneres si cantareata Sheryl Crow.
In 2010, a cumparat o proprietate de 43,5 milioane de dolari, pe care a daramat-o, planuind sa construiasca un palat in loc. Deocamdata locuieste inca intr-o casa cu doua etaje, alaturi de sotia sa si cei trei copii pe care ii au.