După mai multe amânări, în ultimele trei luni, din peste 8.000 de firme declarate câştigătoare, mai puţin de 200 de beneficiari au primit finanţarea promisă, spun consultanţii. În tot acest timp, mulţi antreprenori se gândesc cu groază că ar putea ajunge să îşi închidă afacerile, în timp ce altele nici nu au început să funcţioneze.

La 27 de ani, Florin a început împreună cu mama lui un proiect de creaţie vestimentară pentru femei. Şi-a vândut maşina, a mai împrumutat bani şi a reuşit să îşi închirieze un spaţiu şi le-a promis furnizorilor de materie primă că afacerea va merge, imediat ce îşi primeşte banii de la stat prin programul StartUp Nation. În schimb,spune el, îngrijorările cresc pe zi ce trece.

Florin Murariu, antreprenor: „Un tânăr antreprenor ar trebui să aibă pus deoparte câteva mii de euro pentru a nu se bloca în primele luni şi să cadă în faliment. Eu încă sper, pentru un start-up furnizor, să ceară deja bilet la ordine. Nu este comod şi trebuie să stai în gardă să vezi când statul livrează banii. Spun asta tuturor antreprenorilor fiţi pregătiţi să eşuaţi. Mi-ar fi plăcut să se respecte toate termenele care s-au dat.”

Şi Alina, cu finanţarea de 44.000 de euro, aprobată prin programul Start-Up Nation, se gândea să îşi dezvolte o afacere dulce, dar a rămas cu un gust amar.

Alina Neamțu, antreprenor: „În acest moment, am un laborator de cofeterie şi patiserie şi vreau să fac produse de lux, inedite,cu ingrediente nemaiîntâlnite, poate, pe pe piaţă. Sunt costuri cu angajaţii, cu chiriile, pentru că este un spaţiu mare. Este o blocare care nu ne ajută sub nicio formă.”

Consultanţii spun că programul Start-Up Nation pare acum o piedică pentru fimele care s-au bazat pe ajutorul statului. Decontările amânate i-au ajutat pe guvernanţi să menţină deficitul bugetar sub 3 la sută.

Mirabela Miron, consultant: „În acest moment, programul este blocat. Băncile care acordă credite punte nu au decontat banii către beneficiari. Cei care au început activitatea în octombrie-noiembrie au angajat oameni. Chirii, cheltuieli... şi au început să îşi blocheze activitatea. S-a amânat decontarea cheltuielilor.”

Reporter: „Se poate întâmpla ca un tânăr antreprenor să renunţe la un proiect?”
Consultant: „Cu siguranţă, dacă statul nu va da drumul la bani în cel mai scurt timp, pentru că nu au bani să îşi desfăşoare activitatea.”

Prin programul Start-Up Nation, anunţat încă de la începutul anului trecut, statul promitea că va oferi 44.000 de euro în parte pentru aproape 8.500 de mii de proiecte de afaceri, declarate câştigătoare. Până acum, mai puţin de 200 de beneficiari au primit bani.

Recent, Ministerul pentru Mediul de Afaceri a anunţat totuşi o finanţare de aproape 94 de milioane de euro.