In 2013, Warren Buffett a reusit performanta de a-si creste castigurile de la 12,7 miliarde la 59,1 miliarde de dolari, cel mai spectaculos salt dintre toti miliardarii lumii. Cu toate astea, Buffeett nu este cel mai bogat miliardar al Statelor Unite. Titlul ii apartine cofondatorului Microsoft, Bill Gates, care detine o avere evaluata la 72,6 miliarde de dolari.

De altfel, investitorul a profit si de pe urma declansarii crizei financiare mondiale, pentru a genera profit. Berkshire Hathaway, grupul controlat de Buffett, castiga peste 2 miliarde de dolari in urma unei investitii efectuate la banca americana Goldman Sachs, in 2008, potrivit Bloomberg.

Warren Buffett. Sursa foto: Mediafax

Tot in timpul crizei, Buffett a cumparat actiuni Goldman Sachs de 5 miliarde de dolari si a primit instrumente financiare (warrant-uri) care confera dreptul de a cumpara titluri in valoare de alte 5 miliarde de dolari, la pretul de 115 dolari. Goldman Sachs a rascumparat in 2011 pachetul de actiuni cumparat de Buffett, platind cu 10% mai mult fata de pretul initial.

Pe de alta parte, in 2009, Berkshire a inregistrat cea mai mare pierdere din ultimii 20 de ani, dupa deprecierea actiunilor producatorului american de petrol ConocoPhilips. Ulterior, omul de afaceri a declarat ca a fost o greseala majora sa investeasca la aceasta companie intr-o perioada cand preturile petrolului erau la un nivel record.

In august, Berkshire cerea autoritatilor americane amanarea unui raport privind schimbarile din portofoliul de actiuni in trimestrul al doilea, pentru a evita ca strategia lui Buffett sa fie copiata de alti investitori.

Luna trecuta, Berkshire Hathaway prelua actiuni de 3,7 miliarde de dolari la Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera din lume. Berkshire detinea la 30 septembrie 40,1 milioane de actiuni Exxon. Actiunile Exxon au crescut cu 0,9% pe bursa de la New York dupa aparitia informatiilor, la 94,07 dolari pe unitate.

Miliardarul mai detine participatii semnificative la Coca-Cola, IBM, Wells Fargo si American Express. Grupul Berkshire controleaza peste 80 de companii cu activitati diverse, de la asigurari si productia de bunuri de consum la transport feroviar de marfa si furnizare de energie.

Mai jos gasiti topul celor mai mari zece miliardari din 2013, realizat de News.com.au.

Warren Buffett, CEO Berkshire Hathaway  –de la 12,7 mld. la 59,1 mld. dolari

Bill Gates, cofondator Microsoft – de la 11,5 mld. la 72,6 mld. dolari

Sheldon Adelson, proprietar al unui lant de cazinouri din Las Vegas, Macau si Singapore  – de la 11,4 mld. la 35,3 mld. dolari

Jeff Bezos, fondator Amazon – de la 11,3 mld. la 34,4 mld. dolari

Mark Zuckerberg, cofondator si CEO Facebook – de la 10,5 mld. la 24,7 mld. dolari

Masayoshi Son, cofondator si CEO Softbank – de la 10,3 mld. la 19,1 mld. dolari

Sergey Brin, cofondator Google – de la 9,3 mld. la 30 mld. dolari

Larry Page, cofondator Google – de la 9,3 mld. la 29,9 mld. dolari

Lui Chee Woo, presedintele K. Wah Group – de la 8,3 mld. la 19,6 mld. dolari

Carl Icahn, actionar majoritar Icahn Enterprises – de la 7,2 mld. la 22,1 mld. dolari