Oferta la pomii de Craciun: "Cumperi brandul in sase rate, una azi si cinci la anul"
Brad. Sursa foto: Mediafax
Vanzarea brazilor in rate - aceasta este cea mai noua gaselnita prin care comerciantii din pietele bucurestene incearca sa atraga clientela, noteaza Mediafax. Metoda se aplica in cazul pomilor de Craciun adusi din Danemarca, pretul acestora, ce poate ajunge si la 1.700 de lei, putand fi platit in sase transe lunare.
Convinsi ca la sfarsitul lui 2013 vor (re)gasi, in sfarsit, succesul in afaceri, vanzatorii de brazi au invadat pietele din Bucuresti cu mii de pomi de Craciun, la preturi pentru toate buzunarele si cu oferte inedite.
Cel mai ieftin pom de Craciun costa 40 de lei
Preturile brazilor difera de la piata la piata si pornesc de la 40 de lei - pentru un pom mic si cu crengile rare, taiat dintr-o zona impadurita a Moldovei -, pana la 1.700 de lei pentru unul inalt si bogat, importat din Danemarca.
Indiferent de preturi, clientii nu prea se inghesuie, cel putin deocamdata, asa ca vanzatorii se plictisesc si isi redecoreaza in permanenta standurile cu globulete, beteala si Mosi Craciun cu baterii din interiorul carora se aud cantece de sezon.
La Piata Crangasi, brazii danezi reprezinta grosul ofertei, cu preturi intre 70 si 220 de lei, in functie marime. Exista, insa, si pomi sensibil mai ieftini, adusi de la Piatra Neamt, care costa intre 40 si 100 de lei. Diferenta intre cele doua categorii de marfa este evidenta: brazii romanesti sunt mai saracaciosi decat cei din import, la fel cum puterea de cumparare intra in picaj pe traseul Copenhaga-Bucuresti.
Exista variante si pentru clientii cu buget redus, in maldare uriase de crengi de brad, care costa pana la cinci lei bucata.
Oferta este, astfel, una bogata, iar preturile se negociaza cu fiecare client in parte. Mai mult, daca le place un brad, dar nu au destui bani sa-l cumpere pe loc, clientii pot lasa un avans, iar pomul este pus deoparte pana cand intorc cu restul sumei.
"Vanzarile merg slab deocamdata, dar speram ca de acum incolo o sa fie mai bine. Am riscat sume mari in afacerea cu brazi si speram sa nu iesim in pierdere", spune unul dintre vanzatorii de brazi danezi, citat de Mediafax.
Vanzator: "Cel mai bine se dau crengile de 3 lei"
Tot el adauga, legat de topul vanzarilor, ca se dau cel mai bine crengile de brad "de trei lei", insa nici la acestea nu este "inghesuiala". "Cumpara lumea crengi de-astea, de trei lei bucata. Sunt oameni saraci sau, cine stie, oameni care nu au loc in casa pentru un pom de Craciun", comenteaza comerciantul. Tot in Crangasi, cel mai scump brad, "import Danemarca", se vinde cu 1.700 de lei.
Oferta este si mai bogata in Piata Obor, unde, insa, nu exista la vanzare brazi romanesti. Toti provin din import si sunt expusi cu sutele, de toate marimile. Cel mai ieftin - un bradut in ghiveci care costa 60 de lei si poate fi plantat, dupa sarbatori, in curte. Un molid mare costa 200 de lei, in timp ce pretul brazilor de dimensiuni medii este intre 120 si 150 de lei.
Tot la Obor exista si o oferta prin care brazii pot fi cumparati in sase rate lunare. Astfel, cei care au carduri de credit de la o anumita banca pot cumpara, cu ajutorul acestora, brazi pe care sa-i termine de platit abia in mai 2014. Metoda se aplica, fireste, numai la comerciantii care au cititoare de carduri, ratele aferente pomului de Craciun urmand sa fie oprite, luna de luna, direct din salariu, dupa cum explica un vanzator
In centrul Capitalei, la Piata Amzei, un singur comerciant de brazi, care are, si el, marfa din Danemarca. Daca majoritatea brazilor din aceeasi "sursa" se vand la Moghioros, Crangasi si Obor cu cel mult 220 de lei, in Amzei ajung sa coste 160-180 de lei bucata, nefiind in oferta crengile si coronitele de cativa lei.
Pe acelasi subiect: