"Practica de control a ANPC a retinut faptul ca multi producatori de paine variaza gramajul pe bucata, micsorand periodic cantitatea cu 5-20 de grame pe bucata, cu scopul de a-si majora profiturile si inducand astfel in eroare consumatorii, acestia neavand cum sa sesizeze aceste variatii de gramaj", se spune in proiectul de act normativ.

Presedintele Rompan, Aurel Popescu, afirma ca initiativa apartine patronatului din industria painii. "Vrem sa venim in sprijinul consumatorilor, pentru a evita cazurile in care unii producatori vand paine umpluta cu aer. Unii zic ca nu scumpesc painea, mentin preturile, dar micsoreaza gramajul", a declarat Aurel Popescu. Anterior, patronatele din domeniu spuneau ca peste trei sferturi din painea vanduta pe piata locala este comercializata la negru.

Piata fiscalizata a painii este de aproximativ un miliard de euro anual.

Ce prevede legea painii

Astfel, painea comercializata pe piata va trebui sa aiba o cantitate neta de minim 200 de grame, iar cresterea greutatii va fi permisa doar din 100 in 100 de grame. Va face exceptie painea produsa in cantitate mai mare de 1.000 de grame, care se cantareste la locul de vanzare si se poate vinde portionata.

Pentru painea neambalata sunt acceptate scaderi ale cantitatii nete datorate pierderii de umiditate in timpul comercializarii. Va fi acceptata o scadere in greutate, pentru 24 de ore, de maxim 10% pentru painea de 300 de grame, de 9% pentru produsele care cantaresc 400-500 de grame, de 7,5% pentru painea de 600-1.000 de grame si de 7% pentru o cantitate mai mare de un kilogram.

Anterior, cei de la Rompan si de la Ministerul Agriculturii au anuntat de mai multe ori faptul ca lucreaza la o lege a painii, insa nu a fost redactat un act oficial.

Citeste si

Surse: Oferta Petrom ar putea fi prelungita sau amanata

Grecia, salvata de UE. Urmeaza ruleta ruseasca sau cea belgiana?