Avem ca exemplu trei idei de afaceri care se pare ca nu au fost afectate de criza si pentru care iti sunt suficiente cateva mii de euro.  

Stand de sucuri naturale

O afacere ce nu poate sa dea gres in perioada de vara este crearea unui stand la care sa vindeti sucuri naturale. Investitia initiala variaza intre 2.000 euro – 10.500 euro, depinzand de natura standului pe care vreti sa-l aveti.

Va puteti crea dumneavoastra insiva un loc de desfacere al produselor, caz in care veti scoate din buzunar minim 2.000 euro, costuri ce vor acoperi constructia standului si storcatorul de citrice. Daca va orientati catre storcatoare profesionale, trebuie sa stiti ca cel mai ieftin costa in jur de 2.250 euro, preturile putand ajunge chiar si la 4.500 euro.

In cazul in care doriti sa cumparati un stand mobil, dotat déjà cu toata aparatura necesara, puteti scoate din buzunar chiar si 10.500 euro. Cei care vand astfel de produse va ofera posibilitatea sa achizitionati produsul in leasing, urmand sa platiti rate lunare ce variaza intre 230 euro, in cazul unei perioade de 60 de luni, ajungand la 906 euro, daca optati pentru o perioada de un an.

De exemplu, amortizarea unei investitii de 10.500 euro poate fi realizata intr-o perioada de 3 pana la 19 luni, totul depinzand de numarul de pahare de suc vandute pe zi, zona in care este amplasat standul si pretul de vanzare.

In ceea ce priveste costurile de productie, aveti nevoie de materie prima, in cazul acesta citrice, sa presupunem portocale. Este bine de stiut ca pentru a obtine un pahar de 250ml de suc natural sunt necesare cam 0,5 kg de fructe. Presupunand un pret de achizitie de 4 lei/kg si un cost al paharului de 0.20 lei, rezulta un cost de 2,20 lei/pahar.

Conform datelor, pretul unui pahar de fresh de citrice variaza intre 5 lei – 12 lei/pahar, totul depinzand de zona in care este situat standul dumneavoastra.

Prin urmare, puteti sa obtineti o marja ce variaza intre 2,80 lei – 9,80 lei/pahar. In afara de aceste costuri trebuie sa mai adaugam chiria ce depinde de zona de amplasament, aceasta variind intre 50-100 lei/zi, transportul, in medie 15-30 lei/zi si alte cheltuieli (apa, current etc.), aproximativ 5-15 lei/zi. Astfel, daca vindeti in medie 100 de pahare de suc puteti obtine un profit brut ce variaza intre 135 lei – 910 lei/zi.

Avantajul unei asemenea afaceri este capacitatea de a va deplasa oriunde in tara cu standul dumneavoastra, costuri initiale reduse si numarul redus de angajati, dumneavoastra insiva putandu-va ocupa de administrare si vanzare.

Un dezavantaj ar fi legat de proasta amplasare a standului, care se va materializa in vanzari reduse existand posibilitatea sa nu va acoperiti costurile fixe zilnice (chirie, transport, utilitati, etc.).

Conform celor care au deschis un asemenea business, cheia succesului este data de campania de marketing pe care o faceti. Prin urmare, va sfatuim sa aveti idei cat mai inovative in ceea ce priveste decorul la care apelati.
 
Casa de pariuri sportive

Daca va doriti o afacere cu castigaturi rapide, atunci o casa de pariuri sportive este o oportunitate. Pentru a deschide un astfel de business trebuie sa stiti ca investitia initiala se ridica undeva la 4.000 euro si consta in mare parte in achizitionarea francizei.

In continuare, francizorul se va ocupa de dotarea locatiei cu toata aparatura necesara: calculator, monitor, televizor, birouri, scaune, tejghele, avizier, autocolante, bannere, imprimante etc.

De asemenea, tot in acest pret este inclus si un training de 3 zile in urma caruia veti dobandi cunostintele minime de care trebuie sa dispuneti pentru a avea succes cu o astfel de afacere.

Inainte de a achizitiona franciza trebuie sa va ganditi la zona in care urmeaza sa va amplasati afacerea. Ideal ar fi sa fie situata intr-o regiune frecventata des de catre trecatori, cum ar fi centrul orasului. O suprafata de 15-20mp este suficient de mare pentru a putea asigura o buna desfasurare a operatiunilor.

Cifra de afaceri depinde foarte mult de locatie, o casa de pariuri din Bucuresti castigand, de regula, mai mult decat una situata in Onesti, datorita fluxului mai mare de clienti. In medie veniturile variaza intre 20.000 lei si pot ajunge pana la maxim 65.000 lei pe luna, conform statisticilor.

Costurile se leaga in mare parte de remunerarea biletelor castigatoare, acestea ajungand sa atinga aproape 50% din cifra de afaceri. In plus, trebuie sa mai platiti si francizorului aproximativ 11% din venituri drept redeventa. Unii din cei care vand aceste francize va ofera si posibilitatea de a imparti castigul 50%-50%, conditie in care acestia se angajeaza sa ii plateasca integral pe castigatori.

Un alt mod de a-i plati pe acestia consta in "re-parierea" sumelor primite la alte firme specializate doar in astfel de operatiuni, acestea avand cote mai ridicate fata de cele oferite in mod regulat.

In afara de costurile variabile, care sunt calculate ca un procentaj din venituri, nu trebuie sa uitati si de cele fixe, care constau in plata angajatilor (1.000 – 2.000 lei), chirie (1.000 – 2.000 lei), curent, telefon, internet, cablu (500 lei), alte costuri curente (300 lei). Prin urmare, media costurilor fixe variaza intre 2.800 – 4.800 lei, acestea depinzand foarte mult de orasul si zona in care este situata casa de pariuri.

Castigul brut variaza intre 15% - 22% din cifra de afaceri. Pentru a reusi sa obtineti o astfel de franciza, trebuie sa luati legatura cu cei care le ofera, doua firme fiind foarte cunoscute in Romania. Se semneaza un contract cu acestea, de regula pe o perioada de 2 ani.

Ca orice afacere, exista si riscuri, despre care trebuie sa va informati cu atentie inainte sa va hotarati sa deschideti un astfel de business. In principal, vorbim despre un flux foarte scazut de clienti, ce va rezulta intr-o incapacitate de a va acoperi costurile.

Crescatoriile de melci

Carnea de melc a inceput sa fie consumata din ce in ce mai des in zilele noastre si este déjà foarte apreciata in tari precum Franta, Italia si Peninsula Iberica, locuri in care se opresc cele mai insemnate cantitati din aceasta carne hranitoare.

Aportul ridicat in proteine (14-16%), fier (45-50mg/kg) precum si continutul scazut de grasime au transformat aceasta delicatesa culinara intr-una din cele mai cautate alimente intr-o mare parte a Europei.

Chiar si in perioada de criza economica, crescatoriile de melci s-au dovedit a fi afaceri de succes, datorita cererii in continua crestere. Prin urmare, ne-am gandit sa va oferim toate informatiile pe care trebuie sa le stiti in cazul in care doriti sa va deschideti o asemenea afacere.

Investitia pe care trebuie sa o faceti initial nu este foarte mare, aceasta variind intre 5.000 – 8.000 euro, depinzand de suprafata de exploatare (recomandat fiind cel putin 2.000 mp), numarul de melci pe care doriti sa-l cresteti si de calitatea materialelor pe care vreti sa le utilizati in constructia efectiva.

In ceea ce priveste intretinerea melcilor, trebuie sa stiti ca acestia sunt destul de pretentiosi, deoarece trebuie mentinuti intr-un climat ce necesita o temperatura si un nivel de umiditate constant. Mai mult, melcii cresc destul de incet, iar dintr-un exemplar, doar maxim 40% poate fi consumat. Prin urmare, helicicultura nu este o modalitate de a obtine castiguri rapide.

Dintr-o suprafata de 2.000 mp puteti obtine in jur de 3-4 tone de melci/an, pretul de vanzare la export fiind 4-6 euro/kg in cazul melcilor vii si intre 15-70 euro/kg in cazul carnii prelucrate. Teoretic, investitia initiala se recupereaza in al doilea an de la infiintare.

Exista cinci pasi esentiali pe care trebuie sa ii stiti in momentul in care va hotarati sa va deschideti o ferma de melci.

1.      Asigurati-va din timp de existenta unei piete pe care sa puteti tranzactiona carnea de melc. Pentru aceasta, incercati sa luati legatura cu potentialii cumparatori si asigurati-va ca acestia ar fi interesati sa lucreze cu dumeavoastra.

2.      Obtineti toate autorizatiile necesare pentru a va putea dezvolta afacerea. In primul rand, trebuie sa mergeti la Primarie, institutia abilitata in a va furniza toate documentele necesare. De asemenea, nu uitati sa consultati si Planul Urbanistic General ce ar putea sa prevada restrictii cu privire la cresterea melcilor pe suprafata de dorita.

3.      Analizati terenul pe care intentionati sa va dezvoltati constructia si, daca este necesar, ameliorati amplasamentul, astfel incat sa creati conditii propice de dezvoltare melcilor. Nu uitati sa faceti o analiza a faunei existente, pentru a descoperi eventualii inamici precum pasari, soareci, sobolani, cartite, etc. Puteti incepe inca de acum lupta impotriva lor.

4.      Creati-va un proiect tehnologic (metoda de crestere a melcilor, doua fiind foarte cunoscute: cea franceza si cea italiana), un plan de amenajare a fermei si un plan de afaceri.

5.      Ultimul pas consta in achizitionarea materialelor necesare construirii fermei.

In ceea ce priveste construirea fermei, aveti doua optiuni: fie angajati firme specializate care se vor ocupa de absolut toate etapele, ajutandu-va inclusiv sa intrati pe piata de desfacere. Costurile pentru aceasta optiune se ridica la aproximativ 7.000 euro. In plus, vi se va retine si un comision din vanzarile pe care le faceti, in medie 5%.

Puteti opta sa va construiti dumneavoastra insiva ferma. In acest caz, trebuie sa stiti ca veti cheltui in medie 800-1.000 euro pentru a obtine toate avizele necesare construirii si analizei solului. Pentru constructia efectiva puteti scoate din buzunar intre 3.000-5.000 euro, totul depinzand de calitatea materialelor pe care urmeaza sa le utilizati.

In principal, aveti nevoie de stalpi pentru imprejmuire, sarma ghimpata, tabla zincata, sistem de irigatie, pompa de apa, generatoare de curent si plasa Helitex. In continuare, mai aveti nevoie de popularea fermei cu melci.

Pretul acestora variaza in functie de specia aleasa, in medie acesta fiind de 6,5 euro/1.000 bucati. In afara de aceste costuri, se mai adauga si cele legate de hrana si intretinere care sunt in medie de 2,76 euro/kg.

Trebuie sa stiti ca din 1.000 bucati de melci puteti obtine aproximativ 10 kg de exemplare vii. La un pret de tranzactionare de 5 euro, veti putea obtine un profit de aproape 15,9 euro. Daca va hotarati sa prelucrati carnea de melc, doar 40% se poate valorifica efectiv, iar la un pret de tranzactionare de 30 euro, veti obtine un profit de aproximativ 90 euro.

Recent, pe piata din Franta, si-a facut aparitia o noua delicatesa culinara, caviarul din oua de melci, care se vinde cu 2.000 euro/kg. Un melc poate produce in medie 4g de oua/an, deci pentru a obtine un kg este nevoie de aproximativ 250 de exemplare.

Prin urmare, daca va hotarati sa va deschideti o asemenea afacere, inarmati-va cu rabdare si informati-va cu atentie cu privire la toate riscurile la care va expuneti.

Succes!