Cu zece ani in urma, Octavian Badescu era angajatul unei firme de curierat. La un moment dat, i-a venit ideea sa livreze coletele in aceeasi zi. Si-a infiintat compania cu cateva mii de euro, iar anul trecut cifra de afaceri a ajuns la 1,5 milioane de euro.

"Anul acesta depasim doua, nu stiu ca sunt milionar, oricum, nu am mai multi bani decat aveam ieri", a spus Octavian Badescu, CEO Same Day.

Astazi, 40 de angajati livreaza medicamente, pasapoarte sau vize care trebuie sa ajunga in aceeasi zi la clienti. Ca sa adune mai multi bani pentru a-si extinde compania, Octavian Badescu a inceput sa vanda actiuni la bursa. De miercuri, si micile firme care au o cifra de afaceri de peste un sfert de milion de euro au aceasta posibilitate.

La scurt dupa listarea pe bursa, o actiune a companiei lansate in 2008 cu numai opt angajati s-a scumpit cu 5 bani. Intr-o ora au fost vandute peste 15.000 de actiuni. Asta inseamna ca in conturile proprietarilor companiei au intrat peste 116.000 de lei. Adica 25.000 de euro.

Alaturi de firma de curierat s-a listat miercuri fondul de investitii Carpathia Capital, iar in curand la bursa va ajunge o alta companie tanara din Romania. Este firma lui Andrei Botescu. Acesta a pornit in 2012 de la o idee simpla: sa reinvie marca de biciclete Pegas. A investit la inceput 70.000 de euro, iar acum are o companie cu 11 angajati care valoreaza 250.000.

"Este si partea de nostalgie, dar nu o speculam, le redam oamenilor amintirea din copilarie. Deocamdata nu ne-am imbogatit. Ne dorim sa avem si o satisfactie financiara, dar este un proiect de suflet", a spus Andrei Botescu.

Andrei isi listeaza firma la bursa pentru ca nu mai are bani sa comande suficiente biciclete. Pretul unei biciclete pleaca de la 1.000 de lei, iar vanzarile vor ajunge la 1.000 de bucati pe luna.