"Iahtul a fost confiscat", a declarat, vineri, Roelant Klaassen, avocatul companiei designerului francez, Ubik. "Exista anumite probleme care trebuie rezolvate, ce au legatura cu doua facturi emise de compania Ubik anul trecut, dupa moartea lui Steve Jobs", a adaugat el.

Avand o lungime de 70 de metri, iahtul a fost construit de santierul navalul olandez Royal de Vries, intr-un mic port aflat in sud-estul orasului Amsterdam.

Mostenitorii lui Steve Jobs afirma ca designerul francez ar trebui sa fie platit cu un procent din costul total de constructie, insa Philippe Starck considera ca i se cuvine o suma fixa, stabilita la 9 milioane de dolari, drept plata pentru faptul ca a realizat designul interior al ambarcatiunii.

Roelant Klaassen a spus ca Philippe Starck si Steve Jobs au fost "foarte apropiati in perioada de creare a designului" si la inceputul etapei de constructie. "Acesta este motivul pentru care nu exista un acord formal pentru munca realizata".

Avocatul olandez a intrat deja in contact cu Gérard Moussault, reprezentantul mostenitorilor lui Steve Jobs - vaduva acestuia, Laurene Powell Jobs, si cei trei copii ai cuplului, Reed, Erin si Eve.

"Cel mai important este ca iahtul sa poata sa navigheze: speram ca banii vor fi platiti in contul avocatilor si folositi ca o garantie" pentru ca ambarcatiunea sa poata sa ajunga in Statele Unite, chiar daca cele doua parti nu au ajuns deocamdata la un acord, relateaza si Financial Times.

Vopsit in alb, iahtul este pilotat prin intermediul a sapte computere iMac, aliniate unul langa celalalt, in cabina de pilotaj. Philippe Starck a declarat in 2011 ca a colaborat la conceperea designului iahtului, care este mentionat in biografia lui Steve Jobs, decedat pe 5 octombrie 2011, scrisa de Walter Isaacson.