In urma cu 10 ani m-am indragostit de un grec si am plecat dupa el, spune Simona din Ramnicu Valcea, acum ajunsa la varsta de 35 de ani. Traieste in Lefkada si detine, impreuna cu iubitul ei, o cafenea, la doi pasi de Marea Ionica. Afacerea merge ca pe roate. Pe insula vin foarte multi turisti.

Simona Adam: "Vin multi romani si ne roaga sa dam petreceri sa punem muzica romaneasca. Stam cu ei pana dimineata. In lunile de vara iulie august facem cate 15.000 euro, pe toamna pana in 8000".

Si Anamaria si-a schimbat viata tot in Grecia, dar pe celalalt mal, al Marii Egee, mai exact in Skiatos. Are un hotel cu restaurant si in fiecare zi, spune ea, da binete unui roman. Vin multi la ea.

Cu adevarat departe de casa sunt insa Corina si Mihai, din Maramures. La aproape 7000 km departare, in Maldive, cei doi au renovat cu cateva zeci de mii de euro o pensiune si au angajat cativa localnici. Tinerii s-au indragostit iremediabil de insula in luna de miere si acum se mandresc ca sunt primii romani care au o pensiune pe-o plaja alba din Maldive.  

Dan a plecat si el la peste 5000 de kilometri departare ca sa-si indeplineasca visul. A ajuns pe insula primaverii, in Tenerife, unde a infiintat prima scola de stand up paddle. Viata e frumoasa acolo, spune el, intr-un loc de vis unde se bucura tot anul de soare si face ce-i place: ii invata pe turisti surf.